Manja slova Veća slova RSSVijesti

28.11.2019.

Ministarstvo prosvjete uz podršku udruženja „Roditelji“ pokrenulo novi sistem borbe protiv nasilja u školama: SOS linija, školski timovi protiv nasilja i veća odgovornost direktora

Ministarstvo prosvjete uz podršku udruženja „Roditelji“ pokrenulo novi sistem borbe protiv nasilja u školama: SOS linija, školski timovi protiv nasilja i veća odgovornost direktora Otvorena je linija za prijavu nasilja u školama; formiran je nacionalni tim protiv nasilja; u toku je formiranje i školskih timova u svim školama; biće angažovani zaštitari u jednom broju škola; disciplinske mjere protiv učenika biće izmijenjene; dok će direktori snositi mnogo veću odgovornost ako ne reaguju adekvatno na vršnjačko nasilje, jer će to biti jedan od mogućih uslova za razrješenje.

27.11.2019.

Šehović sa ministrima obrazovanja u Parizu: Digitalizacija i kritičko razmišljanje u fokusu

Šehović sa ministrima obrazovanja u Parizu: Digitalizacija i kritičko razmišljanje u fokusu

Na poziv ministra obrazovanja i mladih Francuske Žan Mišela Blankera, ministar prosvjete dr Damir Šehović prisustvovao je sastanku ministara obrazovanja država potpisnica Evropske kulturne konvencije Savjeta Evrope, koji je održan u Parizu a teme sastanka bile su etičko korišćenje digitalnih alata, razvoj kritičkog razmišljanja djece, kao i mogućnost otvaranja Opservatorije za predavanje istorije u Evropi...

26.11.2019.

Otvoren konkurs za stipendije Vlade NR Kine za akademsku 2020/2021. godinu

Otvoren konkurs za stipendije Vlade NR Kine za akademsku 2020/2021. godinu

Obavještavamo zainteresovane kandidate da je otvoren konkurs za stipendije Vlade NR Kine za akademsku 2020/2021. godinu.

26.11.2019.

Sjutra počinje drugi krug Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem

Svi potencijalni korisnici Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji su nakon prvog kruga elektronskog povezivanja poslodavaca i korisnika ostali bez mjesta za stručno osposobljavanje, odnosno poslodavca, imaju mogućnost da kroz drugi krug Programa, koji će biti otvoren u periodu od srijede 27. novembra od 10 sati do petka 29. novembra do 15 sati, biraju nekog od preostalih poslodavaca preko portala eUprave.

22.11.2019.

Održan seminar za nastavnike osnovnih i srednjih škola o borbi protiv trgovine ljudima

Održan seminar za nastavnike osnovnih i srednjih škola o borbi protiv trgovine ljudima

Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova/Odeljenjem za borbu protiv trgovine ljudima organizovalo je trodnevnu obuku na teme: „Integrisanje principa prevencije u borbi protiv trgovini ljudima u obrazovni sistem Crne Gore“ i „Prevencija ranih ranih i ugovorenih brakova i ekonomske eksploatacije djece kroz obrazovni sistem“.

22.11.2019.

REZULTATI POVEZIVANJA POSLODAVACA I KORISNIKA PROGRAMA STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA VISOKOŠKOLACA

REZULTATI POVEZIVANJA POSLODAVACA I KORISNIKA PROGRAMA STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA VISOKOŠKOLACA

22.11.2019.

OEBS obučavao crnogorske nastavnike na temu sprječavanja nasilnog ekstremizma i radikalizacije

Radikalizacija i nasilni ekstremizam su složeni društveni problemi koji se moraju rješavati integrisanim pristupom koji uključuje rad stručnjaka iz raznih oblasti, a na prvoj liniji odbrane od ekstremističkih tendencija su prosvjetni radnici. To je poručeno na radionici “Prevencija nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu za profesore osnovnih i srednjih skola”, koju je Misija OEBS-a organizovala u Bijelom Polju i Baru 19. i 20. novembra 2019. godine.

20.11.2019.

Održan Info dan o Eurydice mreži, bazi podataka o evropskim obrazovnim sistemima

Održan Info dan o Eurydice mreži, bazi podataka o evropskim obrazovnim sistemima

Danas je u Ministarstvu prosvjete održan info dan o Eurydice mreži, aktivnonostima koje se u okviru nje sprovode, a predstavljena je i publikacija Digitalno obrazovanje u školama u Evropi, te Izvještaj o učenju regionalnih jezika ili jezika manjina u školama u Evropi.

20.11.2019.

REALIZACIJA KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE ŠKOLARINE NA MAGISTARSKIM I DOKTORSKIM STUDIJAMA U ZEMLJI I INOSTRANSTVU ZA STUDIJSKU 2018/2019. GODINU

Ministarstvo prosvjete je na osnovu Konkursa za sufinansiranje školarine na magistarskim i doktorskim studijama u zemlji i inostranstvu, a u skladu sa propisanim kriterijumima, odobrilo sufinansiranje školarine za 26 studenta magistarskih studija u iznosu od po 500,00 eura i za 15 studenata doktorskih studija u iznosu od po 1000,00 eura, u zemlji i inostranstvu.

20.11.2019.

Najava: Umrežavanje univerzitetskih profesora

Zavod za školstvo u saradnji sa Evropskim Wergaland centrom, organizuje Regionalni skup posvećen umrežavanju i obuci univerzitetskih profesora/predstavnika univerziteta koji će se održati sjutra, 20. novembra u 18.30 u Petrovcu, (Hotel Palas, Obala b.b.).