Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић: Од данас електронски упис у вртиће, процедура једноставна

Шеховић: Од данас електронски упис у вртиће, процедура једноставна
Датум објаве: 26.05.2020 14:04 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


„Данас је званично почео и електронски упис у вртиће, а процедура је више него једноставна“, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић. „Новитет је и да ће родитељи, по упису дјетета, електронски добити обавјештење о васпитној групи дјетета, као и о имену васпитача који води ту групу. Данас званично почиње и кампања за повећање обухвата дјеце поредшколским васпитањем“. Додатно, Шеховић је саопштио да уговорени пројекти реконструкције или изградње нових вртића доносе 2 500 нових мјеста за дјецу.

Е-упис у вртиће може се обавити на истој веб адреси као и упис у основне школе, који је већ отпочео и биће доступан од данас, у било које доба дана и ноћи, па ће Родитељи моћи уписати дијете без чекања у редовима. Како је министар нагласио, процедура је прилично једноставна јер и овај систем аутоматски, уношењем матичног броја дјетета, повлачи велики дио података. Тако опет неће бити потребе за изводом из матичне књиге рођених, али ни потврдом центара за социјални рад.Говорећи почетку кампање за повећање обухвата дјеце предшколским васпотањем, који је у посљедњих пар година порастао на чак 73% дјеце старије од 3 године, министар је нагласио: „Потпуно разумијемо зашто родитељи каткад цијене да би дјетету до поласка у школу било угодније искључиво у топлини дома. У крајњем, и самом образовном систему је та опција једноставнија, но ми не тражимо лака, већ квалитетна рјешења. Управо зато поручујемо родитељима да врло често није најбоље оно што је најугодније. И ми, одрасли, да бисмо се унапређивали и расли као личности, морамо изаћи из зоне комфора, те исто важи и за наше најмлађе. Дакле, морамо научити дијете да нови амбијент није увијек пријетња, већ често шанса: да се љепше игра, да стекне пријатеље, да нешто научи“.
Директорица вртића „Вукосава Ивановић-Машановић“ из Бара Станислава Бардић, са министром је данас такође истакла огроман допринос предшколских установа развоју дјеце: „Уласком у вртић дијете открива један нови свијет. Одваја се од родитеља на дуже вријеме, упознаје нове одрасле особе које се брину о њему, које га подржавају и подстичу. Упознаје своје вршњаке, игра се са њима ствара своја прва мала пријатељства. Додатно, дијете најбоље усваја знања у групи, али и спонтано прихвата правила понашања, што је круцијално за његов даљи развој“.


Поручено је и да се системски и балансиран приступ развоју дјетета може обезбиједити управо у оваквом окружењу. Наиме, програм по коме се у вртићима ради са најмлађима једнако укључује и језичке, и логичко-математичке, и социјалне, те умјетничке и физичке активности. Дијете мора: проширити и обогатити рјечник; усвојити вјештине понашања у заједници; научити да каже своје потребе и жеље, али и саслушати и испоштовати потребе другог; мора знати да сачека свој ред; да је оно најважније својој породици, али да је вани једнако важно као и друга дјеца; мора развити и вјештине рјешавања проблема, разумјети да не може бити најбоље у свему, али може бити одлично у одређеним областима… „Све су то круцијалне вјештине сваког будућег младог, духовно и интелектуално снажног човјека, каквог заједно желимо да изградимо“, истакао је министар.

Он се осврнуо и на инфраструктуру предшколских установа: „Само за мандата ове Владе отворена су три вртића: у Загоричу, Старом аеродрому и Тузима, док се граде у Рожајама и Херцег Новом. Наредних дана очекујемо градњу вртића у Блоку 6 и Пљевљима. Додатно, договорен је нови пројекат са Банком за развој Савјета Европе за изградњу седам нових вртића, од 17 милиона еура, те нови пројекат са Европском инвестиционом банком за тоталну реконструкцију и дуплирање капацитета 3 вртића (Момишићи Забјело и Котор).

Што све скупа значи да је, уз реконструкције, само у посљедње три године отворено око 2 000 нових мјеста за дјецу у вртићима, али и да нови пројекти које сам поменуо носе још толико нових мјеста за дјецу – прецизније око 2 500“.

ПР служба Министарства просвјете