Manja slova Veća slova RSS

>

Obraćanje ministra prosvjete dr Damira Šehovića povodom Dana studenata Šehović: Kriza pokazala da znanje treba da bude na pijedestalu

Obraćanje ministra prosvjete dr Damira Šehovića povodom Dana studenata Šehović: Kriza pokazala da znanje treba da bude na pijedestalu
Datum objave: 03.04.2020 15:08 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Svako turbulentno doba nosi velike rizike, ali i velike mogućnosti. Situacija u kojoj se našla ne samo Crna Gora već čitav svijet, još jednom je pokazala staro pravilo: iz kriza i tektonskih promjena rađaju se velika unapređenja: i sistema i pojedinaca.

Izazovi sa kojima smo suočeni iznijeli su na površinu ogroman značaj mladih, obrazovanih ljudi, znanja i tehnološke pismenosti i opremljenosti. Upravo takvi mladi ljudi, koji su do juče bili u studentskim klupama, sada, uz starije kolege, sa ponosom nose projekat učenja na daljinu #UciDoma. Upravo takvi mladi ljudi, koji su tek izašli sa nastavničkih fakulteta, sada preko najsavremenijih e-platformi mogu da čuvaju znanje svojih đaka čak i u ovakvim okolnostima. I upravo vaše nekadašnje kolege su sada nama iznijele i tehnički dio #UciDoma inicijative za samo 6 dana! Dodatno, ovo vrijeme je pokazalo spremnost naših fakulteta i studenata da alternativnim kanalima nastave svoje obrazovanje, na kome će počivati naša budućnost.

Dakle, negativna dešavanja koja su nas zadesila pokazala su koje je mjesto znanja u ovom društvu: na pijedestalu. Vi ćete nas voditi kroz mirne periode, ali i ovakve situacije. Znanje sa visokoobrazovnih ustanova u Crnoj Gori zato mora biti takvo da sjutra, kada se sa pozicije stručnjaka budete obraćali građanima Crne Gore, ti građani znaju da mogu da vam vjeruju.

Mi ćemo, sa svoje strane, učiniti sve da zaslužimo vaše povjerenje: nastavićemo da pratimo primjenu prakse u obimu od 25% na svim fakultetima; pratimo primjenu besplatnih osnovnih studija, a od ove godine i magistarskih; zajedno sa Univerzitetima radimo na razvoju istraživačke komponente visokog obrazovanja; u kontinuitetu povećavamo broj studentskih razmjena, kojih je već sada više stotina godišnje; te ostvarujemo partnerski odnos sa vama.

Ranije je rečeno da: „Ili ćeš koračati naprijed u razvoj, ili nazad u sigurnost“. Mi sa vama, uvaženi studenti, nemamo gdje bez naprijed.