Manja slova Veća slova RSS

>

Digitalizacija u obrazovanju biće u fokusu saradnje Crne Gore i Slovenije

Digitalizacija u obrazovanju biće u fokusu saradnje Crne Gore i Slovenije
Datum objave: 05.03.2020 13:50 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović sastao se danas sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. Gregorom Preskerom, sa kojim je razgovarao o daljim koracima saradnje Crne Gore i Slovenije u oblasti obrazovanja, a akcenat je stavljen na digitalizaciju u obrazovanju.

Ministar Šehović je rekao da su odnosi dviju zemalja tradicionalno dobri, te da Crna Gora ima značajnog partnera u Sloveniji.

Kako je rekao, u oblasti obrazovanja Crna Gora i Slovenija ostvaruju odličnu saradnju, koja bi u narednim godinama mogla biti još čvršća.

Sagovornici su se saglasili da je na nivou visokog obrazovanja saradnja najplodnija, naročito na polju mobilnosti studenata, budući da je sve veći broj studenata iz Crne Gore koji se usavršavaju u Sloveniji, te da je najveći izazov povezvanje na polju douniverzitetskog obrazovanja.
PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar Šehović je rekao da najviše prostora za saradnju ima na polju digitalizacije obrazovanja, u koju je Ministarstvo prosvjete zakoračilo pripremanjem projekta digitalne učionice. On je rekao da bi iskustva Slovenije na ovom polju bila značajna, te podsjetio da je tim za digitalizaciju Ministarstva prosvjete već posjetio Sloveniju u procesu pripreme pilot projekta digitalne učionice. On je pomenuo moguću saradnju na projektu istraživačkog centra za rad sa talentima, koji je, takođe, u pripremi.

Kako je naglasio, fokus saradnje u dijelu srednjeg obrazovanja trebalo bi da bude na dualnom obrazovanju, u kojem je Crna Gora već napravila značajne iskorake, a Slovenija ima dobre prakse koje bi mogle poslužiti kao model za dalji razvoj ovog vida obrazovanja.

Ambasador Presker je istakao da sistem obrazovanja iziskuje neprekidno usklađivanje sa privredom i profilima poslova koji će biti potrebni u budućnosti. Stoga, kako je rekao, sardnju je potrebno fokusirati upravo na ovakve aktivnosti, koje će još više približiti sisteme obrazovanja dviju zemalja.

On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja studenata iz Crne Gore za slovenačke univerzitete. Iznio je podatak da se ternutno na fakultetima u Sloveniji obrazuje oko 130 crnogorskih studenata, te da oni imaju iste uslove obrazovanja kao i građani Slovenije.

Sagovornici su zaključili da je ove godine potrebno produžiti Sporazum o sardnji na polju obrazovanja koji datira iz 2015. godine, te njime precizirati pravce buduće saradnje.

PR Služba Ministarstva prosvjete