Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Дигитализација у образовању биће у фокусу сарадње Црне Горе и Словеније

Дигитализација у образовању биће у фокусу сарадње Црне Горе и Словеније
Датум објаве: 05.03.2020 13:50 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић састао се данас са амбасадором Републике Словеније у Црној Гори, Њ.Е. Грегором Прескером, са којим је разговарао о даљим корацима сарадње Црне Горе и Словеније у области образовања, а акценат је стављен на дигитализацију у образовању.

Министар Шеховић је рекао да су односи двију земаља традиционално добри, те да Црна Гора има значајног партнера у Словенији.

Како је рекао, у области образовања Црна Гора и Словенија остварују одличну сарадњу, која би у наредним годинама могла бити још чвршћа.

Саговорници су се сагласили да је на нивоу високог образовања сарадња најплоднија, нарочито на пољу мобилности студената, будући да је све већи број студената из Црне Горе који се усавршавају у Словенији, те да је највећи изазов повезвање на пољу доуниверзитетског образовања.
ПР служба Министарства просвјете

Министар Шеховић је рекао да највише простора за сарадњу има на пољу дигитализације образовања, у коју је Министарство просвјете закорачило припремањем пројекта дигиталне учионице. Он је рекао да би искуства Словеније на овом пољу била значајна, те подсјетио да је тим за дигитализацију Министарства просвјете већ посјетио Словенију у процесу припреме пилот пројекта дигиталне учионице. Он је поменуо могућу сарадњу на пројекту истраживачког центра за рад са талентима, који је, такође, у припреми.

Како је нагласио, фокус сарадње у дијелу средњег образовања требало би да буде на дуалном образовању, у којем је Црна Гора већ направила значајне искораке, а Словенија има добре праксе које би могле послужити као модел за даљи развој овог вида образовања.

Амбасадор Прескер је истакао да систем образовања изискује непрекидно усклађивање са привредом и профилима послова који ће бити потребни у будућности. Стога, како је рекао, сардњу је потребно фокусирати управо на овакве активности, које ће још више приближити системе образовања двију земаља.

Он је изразио задовољство због великог интересовања студената из Црне Горе за словеначке универзитете. Изнио је податак да се тернутно на факултетима у Словенији образује око 130 црногорских студената, те да они имају исте услове образовања као и грађани Словеније.

Саговорници су закључили да је ове године потребно продужити Споразум о сардњи на пољу образовања који датира из 2015. године, те њиме прецизирати правце будуће сарадње.

ПР Служба Министарства просвјете