Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ДАИСY уџбеници у Црној Гори међу најбољим иновативним праксама инклузивног образовања у свијету

ДАИСY уџбеници у Црној Гори међу најбољим иновативним праксама инклузивног образовања у свијету
Датум објаве: 20.02.2020 15:21 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Иницијатива увођења ДАИСY уџбеника у инклузивно образовање у Црној Гори препозната је као једна од 75 најбољих иновативних пракси у области инклузивног образовања ове године на конференцији Зеро Пројецт 2020, међународном самиту о инклузивном образовању и комуникационим технологијама.

БЕЧ, АУСТРИЈА, 20. фебруар 2020. – Иницијатива увођења ДАИСY уџбеника у инклузивно образовање у Црној Гори, покренута прије шест година од стране УНИЦЕФ-а и Министарства просвјете у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства, Ресурсним центром за дјецу и младе „Подгорица”, Заводом за школство и Факултетом драмских умјетности, препозната је као једна од 75 најбољих иновативних пракси на глобалном нивоу у области инклузивног образовања ове године на конференцији Зеро Пројецт 2020, међународном самиту о инклузивном образовању и комуникационим технологијама који окупља више стотина стручњака из ове области широм свијета.

Зеро Пројецт сваке године идентификује и у свијету промовише најиновативније политике и праксе за побољшавање живота особа са сметњама у развоју.
Црна Гора је прва земља у свијету која ДАИСY уџбенике систематски користи у инклузивном образовању. Ради се о уџбеницима у аудио-визуелном ДАИСY формату који су намијењени свој дјеци, али су од посебне користи за ученике који имају тешкоће у читању штампаног текста.

ПР служба

“Одговорност је сваког друштва да дјеци са сметњама у развоју, као и свој другој, обезбиједи квалитетно образовање. То је и циљ ове иницијативе, јер се увођењем ДАИСY уџбеника дјеци и наставницима омогућава да користе квалитетна наставна средства. Да би ова иницијатива заживјела и била примијењена на квалитетан начин у свим школама потребно је уложити додатан системски напор и улагања свих партнера,“ истиче Маја Ковачевић, координаторка програма образовања у УНИЦЕФ-у у Црној Гори.

Дјеци у основним школама данас су у ДАИСY формату на располагању читанке од ИВ до ИX разреда, као и уџбеници историје. Тимови наставника у 70 основних школа у Црној Гори обучени су за коришћење Даисy уџбеника.

“366 наставника у основним школама обучено је за употребу Даисy уџбенилка. У овом формату доступно је више уџбеника. Оно што је најважније јесте да је иницијатива израсла из снажног партнерства Министарства просвјете и УНИЦЕФ-а, те других ресорних институција. Ова врста уџбеника несумњиво јача самопоуздање код дјеце, али и чини наставу другачијом и интерактивном,“ истиче Тамара Милић, начелиница у Министарству просвјете.

Сања Кривокапић, мајка дјечака са сметњама вида, истиче да, захваљујући ДАИСY уџбенику, он самосталније учи. „Раније сам му све читала. По десет, двадесет пута поновим једну лекцију да би он запамтио, а сада пустим, па ја имам слободног времена док он то слуша," објашњава Сања.

Афердита Беришај због оштећења вида, свијет књижевности лакше упознаје слушајући, умјесто читајући књиге. “Некако и брже и боље учим. Када читам сама, имам главобоље и крену ми сузе, пеку ме очи. Практичније је слушати, стварати слике и онда могу то анализирати без икаквих проблема, чак и препричавати”, објашњава Афердита.

УНИЦЕФ ће наставити да подржава иновативне праксе ради побољшања квалитета образовања за свако дијете у Црној Гори.