Manja slova Veća slova RSS

>

Kurpejović: Veća kontrola u priznavanju diploma smanjiće prevarno ponašanje u obrazovanju

Kurpejović: Veća kontrola u priznavanju diploma smanjiće prevarno ponašanje u obrazovanju
Datum objave: 28.01.2020 15:12 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Izmjene i dopune Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija doprinijeće smanjenju prevarnog ponašanja u obrazovanju, koje predstavlja jedan od izazova današnjice, poručila je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović na seminaru „Prevarno ponašanje u obrazovanju – nacionalni i globalni trendovi“, koji se održava u Hotelu Maestral, u Budvi.

Seminar je organizovan u okviru projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“ koji se finansira iz sredstava Evropske unije i Savjeta Evrope, a okupio je predstavnike relevantnih nacionalnih institucija poput Ministarstva prosvjete, Agencije za obezbjeđenje i kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja, Etičkog komiteta, ustanova visokog obrazovanja, koji će sa međunarodnim ekspertima iz oblasti obrazovanja razmijeniti mišljenja i iskustva o trendovima obrazovanja.

PR služba Ministarstva prosvjete

Uvodnim obraćanjima seminar su otvorili direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović, šef Sekcije za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Herman Špic i menadžerka Programa, predstavnica Direkcije za demokratsko građanstvo i učešće Savjeta Evrope, Vesna Atanasova.

Kurpejović se osvrnula na ključne izmjene koje se tiču unapređenja postupka i kriterijuma priznavanja inostranih obrazovnih isprava, koji se, između ostalog, odnose na: ishode učenja, strukturu obrazovnih programa, nivo vještina i kompetencija, uslove upisa, obim i trajanje praktične nastave, prava koja obrazovna isprava daje u zemlji izdavanja i dr.

Ona je rekla da je cilj pooštravanja kriterijuma za priznavanje inostranih diploma zaštita crnogorskog obrazovnog sistema i tržišta rada od onih diploma koje su prepoznate kao manje kvalitetne i koje dolaze sa ustanova koje ne karekteriše tradicija i dobar položaj na međunarodnim rang listama.

PR služba Ministarstva prosvjete

Istovremeno, kako je istakla, preduzeti koraci doprinijeli bi obezbjeđenju kvalitetnijeg i konkurentnijeg kadra.

Ona je zaključila da je još jedan od ciljeva Zakona usmjeravanje budućih studenata da prilikom izbora ustanova na kojima žele nastaviti obrazovanje povedu računa o njihovom statusu, kao i kako ih poslodavci cijene.
Herman Špic je naglasio da bi visokoškolski sistemi trebalo da izgrađuju reputaciju svojih studenata i istraživačkog rada na etičkim načelima. Kako je istakao, sistem priznavanja stranih diploma mora imati adekvatne mehanizme za otkrivanje kompanija koje se bave prodajom sumnjivih diploma.

Vesna Atanasova se osvrnula na projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ koji se nadovezao na odlične rezultate postignute u ranijoj fazi Horizontalnog programa. Ona je naglasila da ETINED platforma Savjeta Evrope igra važnu ulogu u projektu inspirišuci, između ostalog, i održavanje ovog seminara.

U nastavku seminara bilo je riječi o akademskom integritetu i etici, a predstavljena su iskustva Velike Britanije i Irske.

PR služba Ministarstva prosvjete