Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић у Скупштини: Рекордан буџет за образовање

Шеховић у Скупштини: Рекордан буџет за образовање
Датум објаве: 05.12.2019 16:57 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Буџет Министарства просвјете за наредну годину који је Влада увећала око 15 милиона еура у односу на претхпдну, биће ефикасно инвестиран, а највећи дио средстава биће уложен у повећање зарада запослених у просвјети, као и за обнову образовне инфраструктуре и градњу нових објеката, рекао је министар просвјете др Дамир Шеховић на сједници Одбора за просвјету, науку културу и спорт Скупштине Црне Горе на којој се разматрао предлог Закона о буџету за 2020. годину.

Министар Шеховић је рекао да је буџет Министарства просвјете за 2020. годину у висини од 170 000 000 еура рекордан и показује однос Владе Црне Горе према образовању, за које се, како је рекао, никад није издвајало више новца.

Министар је рекао да ће новац бити рационално уложен а приоритети су: улагање у образовну инфраструктуру, повећање зарада запосленима у просвјети и на Универзитету Црне Горе, рјешавање стамбених потреба просвјетних радника, као и несметано функционисање система и имплементација реформе.

Најзначајнијим улагањем Шеховић је оцијенио повећање зарада запослених у просвјети и то од почетка наредне године 9%, а од 2021. још 3% на већ увећану зараду. Он је подсјетио да ће поред запослених у просвјети, по истом принципу бити увећане зараде и запосленима на Универзитету Црне Горе.

ПР служба Министарства просвјете
„У дијелу реконструкција, преко 200 реконструисаних објеката у посљедње три године, несумњиво говори о томе да смо ефикасно користили буџет Министарства за те намјене. Тако ће бити и наредне године, за коју је опредијељено око 15% више средстава у текућем буџету Министарства намијењеног инвестицијама“, најавио је Шеховић.

Он је рекао да је са Банком за развој савјета Европе (ЦЕБ) кроз нови пројекат планирана градња седам новх вртића вриједних укупно 17 милиона еура и то вртићи: у Цитy кварту, Старом аеродрому, Златици, Беранама и Бијелом Пољу, Тушком путу површине и Плаву.

Како је рекао, подједнака пажња биће посвећена и школама кроз пројекат са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) који је вриједан укупно 40 милиона еура, од чега је мањи дио, тачније 18 милиона, из кредитних средстава. Конкретно, пројектом је предвиђена изградња 4 нове школе, надоградња 3 вртића и адаптација 10-ак средњих школа широм Црне Горе, те опремање школа.

„Између осталог, планирана је изградња нове Гимназије у Подгорици вриједне преко 6 милиона еура, изградња нове основне школе на Забјелу вриједне око 5,5 милиона еура, изградња школе у Цитy кварту, на коју се чека већ дуже вријеме пројектоване вриједности преко 5 милиона еура, као и школе у насељу Карабушко поље од преко 2 милиона еура“, истакао је Шеховић, додајући и изградњу школе у Толошима која ће се градити из Капиталног буџета, вриједности око 7 000 000 еура, која ће бити највећа основна школа у Црној Гори.

Министар је рекао да поред изградње нових објеката, већ постојећи вртићки објекти захтијевају озбиљна улагања. Управо зато је, кроз исти пројекат са ЕИБ-ом планирана реконструкција и надоградња 3 вртића и то два у Главном граду и једног у Котору.

Шеховић је најавио и реконструкцију десетак средњих стручних школа на територији Црне Горе, а укупна вриједност радова се процјењује на око 2,5 милиона. Додатно, за кабинете практичне наставе средњих стручних школа биће обезбијеђена адекватна, савремена опрема вриједности 2 милиона.

Уједно, прибавиће се школски намјештај за васпитно-образовне установе, али и обновити рачунарска опрема у свим школама, и само те двије активности вриједне су укупно 7,5 милиона еура.

Он је такође поменуо и могуће оснивање Фонда за дуално образовање, који ће, бити производ сарадње Министарства и привреде. Односно, у њега ће улагати не само Министарсво већ и привредници, а средства, како је планирано, би била коришћена управо како за накнаде ђацима у дуалном образовању, тако и за награде најбољим ђацима у дуалном образовању, обуке и друго. За наредну годину предвиђено је 100 000 еура за ове намјене у Буџету. На овај начин, како је нагласио, уз Фонд за јквалитет и таленте добићемо два фонда из којих ће се подстицати и награђивати најбољи у систему образовања.

Одговарајући на питања посланика о буџету УЦГ, министар је подсјетио да је и буџет Универзитета већи него икад, те да је кроз бесплатне основне и мастер студије омогућено да студирају најбољи, а не они са најдубљим џепом.

ПР служба Министарства просвјете