Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović u Skupštini: Rekordan budžet za obrazovanje

Šehović u Skupštini: Rekordan budžet za obrazovanje
Datum objave: 05.12.2019 16:57 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Budžet Ministarstva prosvjete za narednu godinu koji je Vlada uvećala oko 15 miliona eura u odnosu na prethpdnu, biće efikasno investiran, a najveći dio sredstava biće uložen u povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti, kao i za obnovu obrazovne infrastrukture i gradnju novih objekata, rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku kulturu i sport Skupštine Crne Gore na kojoj se razmatrao predlog Zakona o budžetu za 2020. godinu.

Ministar Šehović je rekao da je budžet Ministarstva prosvjete za 2020. godinu u visini od 170 000 000 eura rekordan i pokazuje odnos Vlade Crne Gore prema obrazovanju, za koje se, kako je rekao, nikad nije izdvajalo više novca.

Ministar je rekao da će novac biti racionalno uložen a prioriteti su: ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti i na Univerzitetu Crne Gore, rješavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika, kao i nesmetano funkcionisanje sistema i implementacija reforme.

Najznačajnijim ulaganjem Šehović je ocijenio povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti i to od početka naredne godine 9%, a od 2021. još 3% na već uvećanu zaradu. On je podsjetio da će pored zaposlenih u prosvjeti, po istom principu biti uvećane zarade i zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore.

PR služba Ministarstva prosvjete
„U dijelu rekonstrukcija, preko 200 rekonstruisanih objekata u posljednje tri godine, nesumnjivo govori o tome da smo efikasno koristili budžet Ministarstva za te namjene. Tako će biti i naredne godine, za koju je opredijeljeno oko 15% više sredstava u tekućem budžetu Ministarstva namijenjenog investicijama“, najavio je Šehović.

On je rekao da je sa Bankom za razvoj savjeta Evrope (CEB) kroz novi projekat planirana gradnja sedam novh vrtića vrijednih ukupno 17 miliona eura i to vrtići: u City kvartu, Starom aerodromu, Zlatici, Beranama i Bijelom Polju, Tuškom putu površine i Plavu.

Kako je rekao, podjednaka pažnja biće posvećena i školama kroz projekat sa Evropskom investicionom bankom (EIB) koji je vrijedan ukupno 40 miliona eura, od čega je manji dio, tačnije 18 miliona, iz kreditnih sredstava. Konkretno, projektom je predviđena izgradnja 4 nove škole, nadogradnja 3 vrtića i adaptacija 10-ak srednjih škola širom Crne Gore, te opremanje škola.

„Između ostalog, planirana je izgradnja nove Gimnazije u Podgorici vrijedne preko 6 miliona eura, izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura, izgradnja škole u City kvartu, na koju se čeka već duže vrijeme projektovane vrijednosti preko 5 miliona eura, kao i škole u naselju Karabuško polje od preko 2 miliona eura“, istakao je Šehović, dodajući i izgradnju škole u Tološima koja će se graditi iz Kapitalnog budžeta, vrijednosti oko 7 000 000 eura, koja će biti najveća osnovna škola u Crnoj Gori.

Ministar je rekao da pored izgradnje novih objekata, već postojeći vrtićki objekti zahtijevaju ozbiljna ulaganja. Upravo zato je, kroz isti projekat sa EIB-om planirana rekonstrukcija i nadogradnja 3 vrtića i to dva u Glavnom gradu i jednog u Kotoru.

Šehović je najavio i rekonstrukciju desetak srednjih stručnih škola na teritoriji Crne Gore, a ukupna vrijednost radova se procjenjuje na oko 2,5 miliona. Dodatno, za kabinete praktične nastave srednjih stručnih škola biće obezbijeđena adekvatna, savremena oprema vrijednosti 2 miliona.

Ujedno, pribaviće se školski namještaj za vaspitno-obrazovne ustanove, ali i obnoviti računarska oprema u svim školama, i samo te dvije aktivnosti vrijedne su ukupno 7,5 miliona eura.

On je takođe pomenuo i moguće osnivanje Fonda za dualno obrazovanje, koji će, biti proizvod saradnje Ministarstva i privrede. Odnosno, u njega će ulagati ne samo Ministarsvo već i privrednici, a sredstva, kako je planirano, bi bila korišćena upravo kako za naknade đacima u dualnom obrazovanju, tako i za nagrade najboljim đacima u dualnom obrazovanju, obuke i drugo. Za narednu godinu predviđeno je 100 000 eura za ove namjene u Budžetu. Na ovaj način, kako je naglasio, uz Fond za jkvalitet i talente dobićemo dva fonda iz kojih će se podsticati i nagrađivati najbolji u sistemu obrazovanja.

Odgovarajući na pitanja poslanika o budžetu UCG, ministar je podsjetio da je i budžet Univerziteta veći nego ikad, te da je kroz besplatne osnovne i master studije omogućeno da studiraju najbolji, a ne oni sa najdubljim džepom.

PR služba Ministarstva prosvjete