Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ: ПОВЕЋАНА ИЗДВАЈАЊА ЗА СТАНОВЕ У ПРОСВЈЕТИ НА ПРЕКО 2 МИЛИОНА

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ: ПОВЕЋАНА ИЗДВАЈАЊА ЗА СТАНОВЕ У ПРОСВЈЕТИ НА ПРЕКО 2 МИЛИОНА
Датум објаве: 03.12.2019 14:57 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић и предсједник синдиката просвјете Звонко Павићевић потписали су нови трогодишњи споразум о обезбјеђивању средстава за рјешавање стамбених потреба запослених у просвјети кроз задругу „Солидарно“, укупне вриједности 2 100 000, односно 700 000 на годишњем нивоу. Средства за ове намјене у континуитету су повећавана. Потписивању је присуствовао и директор задруге „Солидарно“ Зоран Станишић.

Овим поводом министар Шеховић саопштио је: „Укупно, Влада Црне Горе је од оснивања Задруге до данас издвојила око 6,3 милиона еура за рјешавање стамбених питања запослених у просвјети.

Када говоримо само о посљедња три споразума, повећања су била како слиједи: Данас смо дакле потписали споразум на 2 100 000, односно 700 000 годишње. Према претходном споразуму била су предвиђена укупна средства од 1 800 000, односно 600 000 годишње. А споразум прије тога односио се на средства од 1 350 000 укупно, односно 450 000 годишње.

Што значи да је Влада само кроз посљедња два споразума издвајања за ове намјене повећала за укупно 750 000 еура.

Уз недавно договорено повећање зарада у просвјети, исплате јубиларних награда, награде кроз Фонд за квалитет и таленте и многе друге активности, цијеним да је видан посвећени однос Владе када је ријеч о рјешавању стамбених потреба запослених у просвјети, те стамбеној политици која је дугорочна и одговорна“.

Павићевић је нагласио: „Наставили смо добру праксу у вези са рјешавањем стамбених питања посвјетних радника. Ове године смо пакетом преговора са Владом и Министарством повећали издвајања за ове намјене. Сигуран сам да ће наша задруга то квалитетно искористити. Стамбено обезбјеђење је горуће питање поред раста зарада који смо успјели да остваримо, али које и даље треба да се повећава.

Заједно смо направили неке добре кораке, и то кроз дијалог који уважава обје стране, а тако ћемо наставити и даље. Ти кораци не укључују само овај споразум, већ и недавно договорено повећање плата, договоре у вези са исплатама јубиларних награда, Фонд за квалитет и таленте и друго.“

Станишић је овим поводом саопштио: „Користим прилику да се захвалим Министарству и Синдикату. Овај споразум је континуитет у доброј сарадњи и разумијевању према раду Задруге. Знаћемо да искористимо новац квалитетно, а у циљу подизања стандарда просвјетних радника.

Стамбена задруга „Солидарно“ је до сада, уз подршку Владе Црне Горе, кроз колективну градњу успјела да изгради и преда на коришћење преко 700 стамбених јединица у 12 општина: Будва (Петровац), Подгорица, Жабљак, Беране, Бијело Поље, Плужине, Пљевља, Колашин, Тиват, Цетиње, Бар и Никшић. А само у посљедње три године преко 300 лица је кроз колективну градњу или на други начин преко Задруге рјешавало стамбено питање. Планирано је да се у наредном периоду, посредством Задруге, изграде објекти у Котору, Улцињу, Бару, Цетињу, Никшићу, Колашину, Рожајама, Плаву и Пљевљима.

Влада је недавно постигла и договор са Синдикатом о повећању зарада од наредне године 9%, а 2021. године 3% на већ увећану зараду из 2020. године, односно преко 13% кумулативно до почетка 2021. године.

„Ми озбиљно и квалитетно промишљамо о будућности државе, те је квалитет живота просвјетара нераскидивно повезан са таквим правцем дјеловања. Немам сумње да нас пак највећи помаци тек чекају, те да ће учитељи, наставници и професори, уз нашу помоћ и подршку, потврдити мјесто које им је у друштву увијек и припадало: мјесто међу најбољима“ закључио је Шеховић.