Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан Први састанак Управног одбора пројекта „Интеграција кључних компетенција у образовни систем у Црној Гори“ (ИПА ИИ)

Одржан Први састанак Управног одбора пројекта „Интеграција кључних компетенција у образовни систем у Црној Гори“ (ИПА ИИ)
Датум објаве: 13.11.2019 13:09 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Данас је у Министарству просвјете одржан Први састанак Управног одбора пројекта „Интеграција кључних компетенција у образовни систем у Црној Гори“. На састанку је презентован и усвојен Почетни извјештај са прегледом активности и планом рада за предстојећи двогодишњи период.

Предсједавајућа састанком, гђа Аријана Николић Вучинић, истакла је овом приликом значај пројекта у погледу његове свеобухватности и бенефита за све интересне групе, те значај и кључне функције Управног одбора и пројектног тима формираних у циљу праћења имплементације и координације пројектних активности.

Састанку су присуствовали представници кључних институција укључених у имплементацију и мониторинг активности - Канцеларије националног ИПА координатора и Министарства финансија (као уговарачког тијела), Делегације ЕУ у Подгорици (у својству посматрача), као и представници корисничких установа - Министарства просвјете, Завода за школство, Центра за стручно образовање, Испитног центра, Природно-математичког факултета УЦГ, Филозофског факултета УЦГ, Филолошког факултета УЦГ и Агенције за контролу и утврђивање квалитета у високом образовању.

ПР служба Министарства просвјете

Пројекат се реализује у оквиру Заједничког програма ЕУ и ЦГ за образовање, запошљавање и социјалне политике, као дио Акције 2 за унапређење система образовања и Активности 2.1 за Унапређење квалитета образовања кроз кључне компетенције и утврђивање квалитета, са посебним фокусом на дисциплине СТЕМ. Трајање пројекта је двије године, док је укупна вриједност пројекта 939.779,70 €.

Презентацију извјештаја и активности је одржао гдин Борис Ћурковић, тим лидер и кључни експерт за кључне кометенције, испред уговарача (ЕПРД Пољска). Циљ је унапређење квалитета образовања кроз развој оквира кључних компетенција, унапређење иницијалне обуке наставника (ИОН) и континуираног професионалног развоја наставника (КПРН), као и утврђивање квалитета на нивоима основног, средњег и високог образовања, док је посебни фокус на дисциплинама у области науке, технологије, инжењерства и математике (СТЕМ).

Пројекат настоји да идентификује садашње потребе и изазове у области кључних компетенција, посебно СТЕМ компетенција, те утврђивање квалитета, обједињујући све компетенције и надовезујући се на постојеће активности и већ остварене резултате кључних институција, а имајући у виду будуће изазове, као што је све већа потреба за развојем дисциплина СТЕМ и стицањем кључних компетенција, кључних за успјешно праћење корака са токовима и технологијама савременог доба.

Управни одбор пројекта је формиран у циљу праћења имплементације уговора и напретка реализације, активности извјештавања, предлагања и дискусије о текућим пројектним активностима и изазовима, и другим питањима која произилазе из спровођења уговора.