Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ОШ „Штампар Макарије“ добија додатни школски објекат за 250 ђака

ОШ „Штампар Макарије“ добија додатни школски објекат за 250 ђака
Датум објаве: 08.11.2019 14:37 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Дамир Шеховић

Основна школа „Штампар Макарије“, која је једна од највећих у Црној Гори, убрзо ће, реконструкцијом постојећих просторија које се налазе у близини Школе, добити додатни школски објекат који ће бити капацитета за око 250 дјеце, а који ће бити приведен намјени улагањем Министарства просвјете и НР Кине. Укупна инвестиција у реконструкцију и адаптацију је 200 000 еура, од чега ће Министарство просвјете инвестирати 150 000, а амбасада НР Кине 50 000. То су данас, представљајући заједнички пројекат, саопштили министар просвјете др Дамир Шеховић и амбасадор НР Кине Њ.Е. Лиу Ђинг. Присутнима се обратила и директорица ове школе Наташа Влаховић.

Како је рекао министар Шеховић, ријеч је о просторијама које се налазе прекопута Школе, а до којих се дошло ефикасном сарадњом са Управом за имовину Црне Горе. Реконструкцијом тих просторија, заједно са амбасадом НР Кине, а уз подршку скупштинског Одбора за образовање, науку, културу и спорт, се фактички добија нови мањи школски објекат површине око 700м2, који ће садржати осам учионица, тоалете и остале пратеће садржаје, а који ће зеленим површинама и парковским стазама бити повезан са матичним објектом. Додатно, ова школа добила је и простор од Министарства одбране од око 140 м2 за потребе продуженог боравка, чиме ће се додатно ослободити простор унутар матичног објекта Школе.

Све наведено значи да је школа „Штампар Макарије“ добила укупно око 850 м2 додатног простора. То, како је истакао министар, значи да се додатним простором на квалитетан начин излази у сусрет потребама за проширење капацитета школа у овом дијелу града, до изградње нових објеката.

Министар је истакао и да је покренут највећи инвестициони циклус у образовању, вриједан укупно 40 милиона еура, од чега је само дио из кредитних средстава, а већи дио из сопствених средстава. У оквиру тих активности, биће изграђене чак четири школе и то нова гимназија у Подгорици, школа на Забјелу, школа у Цитy кварту, али и школа на Карабушком пољу. Такође, истим средствима биће реконструисана и проширена три вртића, од чега два у Главном граду.

Амбасадор Ђин је, поводом проширења школе „Штампар Макарије“ рекао: „Тренутно су кинеско – црногорски односи на највишем нивоу у историји, а сарадња у области образовања и културе остварила је напредак“. Како је оцијенио, обије земље придају велики значај образовању, што је основа која их повезује. Истакао је и да је током посјете ОШ „Штампар Макарије“ уочио колико ученици и наставници ове школе вриједно раде, због чега је Амбасада одлучила да у сарадњи са Министарством просвјете ради на пројекту проширења.

Њ.Е. Лиу Ђинг

Директорица Влаховић рекла је пројекат проширења од великог значаја за растерећење капацитета Школе, те захвалила Министарству, Амбасади НР Кине, као и Скупштинском одбору за образовање, науку и културу, на сарадњи у овом пројекту. „Надам се да ће реализација Пројекта оправдати уложена средства и показати да су дошла у праве руке“, закључила је Влаховић.

Наташа Влаховић

Министарство просвјете до изградње нових објеката, самостално или у сарадњи са партнерима ради на реконструкцијама и адаптацијама већ постојећих објеката, у циљу проширења капацитета. Тако су прошле године дограђене учионице у ОШ „Радојица Перовић“ вриједности око 200.000 еура, а овогодишњом адаптацијом простора унутар ОШ „Сутјеска“ вриједном 30.000 еура, добијене су још двије учионице.