Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана регионална конференција ,,Ромски језик у образовању”

Одржана регионална конференција ,,Ромски језик у образовању”
Датум објаве: 05.11.2019 15:06 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Поводом 4. новембра, Дана ромског језика, одржана је Регионална конференција ,,Ромски језик у образовању”, а да образовање припадника/ца ромске популације представља најважни корак у процесу њихове потпуне укључености у све друштвене токове, поручио је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка. На конференцији су говорили и генерални директор Директората за образовање припадника мањинских народа и других националних заједница, Марасх Дукај и шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав.

Министар Зенка је казао да Црна Гора као један од својих најважнијих приоритета има остваривање људских права и слобода свих својих грађана/ки.

Он је подсјетио да је Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства израдило и публиковало Црногорско-ромски рјечник.

”Ромски језик представља недјељив дио идентитета ромских заједница премда су Роми народ са скромним наслеђем. Рјечник представља основу за стандардизацију ромског језика, и помоћи ће развоју културе и идентитета ромске националне заједнице у Црној Гори“ казао је Зенка.

Генерални директор Директората за образовање припадника мањинских народа и других националних заједница, Марасх Дукај, истакао је важност ове конференције за очување културе и језика припадника ромске заједнице у Црној Гори.

„Ова конференција партнерски је организована у сарадњи Министарства просвјете, Министарства за људска и мањинска права, и ЦЕКУМ-а, јер је наш заједничики сљедећи изазов, управо увођење ромског језика у образовни систем. Ратификацијом Европске повеље о регионалним и мањинским језицима, Влада Црне Горе преузела је обавезу да доприноси стварању повољног амбијента за њихову заштиту, а најбољи начин за њихово очување је управо образовни систем.

Образовање је најшира акција око које се окупља цијела друштвена заједница, а која подстиче позитивне промјене. Интеркултурално и инклузуивно образовање почива на тежњи да се превазиђе маргинализација друштвених група, и подстакне интеграција”, рекао је Дукај.

Језик је одлика сваке мањине и помаже у очувању њеног идентитета, културе и традиције, истакао је шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав.

Он је казао да је Црна Гора ратификовала Европску повељу о регионалним или мањинским језицима као и европску конвенцију за заштиту и промоцију језика које користе традиционалне мањине, укључујуц́и и Роме.
Према ријечима Орава, у области инклузије Рома у црногорском друштву много је урађено, посебно када је ријеч о образовању. Међутим, треба бити опрезан да интеграција не укључује асимилацију, те да је очување и промовисање језика заједнице важан елемент у остваривању тог циља.

На конференцији је презентован програм за увођење ромског језика у образовни систем Црне Горе, док су искуства својих држава презентовали представници/це из земаља региона.