Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ШЕХОВИЋ У СКУПШТИНИ: Сјутра потписивање са Европском инвестиционом банком; повећаће се издвајања за становање просвјетних радника

ШЕХОВИЋ У СКУПШТИНИ: Сјутра потписивање са Европском инвестиционом банком; повећаће се издвајања за становање просвјетних радника
Датум објаве: 05.11.2019 15:29 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић данас је, одговарајући на посланичка питања у Скупштини Црне Горе, најавио сјутрашње потписивање уговора са Европском инвестиционом банком за градњу 4 школе, реконструкцију 3 вртића и опремање школа, али је најавио и даља повећања издвајања за становање просвјетних радника.

Говорећи о пројектим у Главном граду, министар је рекао: „Сјутра нас очекује потписивање финансијског уговора са Европском инвестиционом банком за пројекат вриједан преко 40 милиона еура, који ће се већином односити на инфраструктуру на територији Главног града. Њиме је предвиђена изградња 4 школе и то: нове гимназије, те изградња нових основних школа у насељима Цитy кварт, Забјело и Карабушко поље“. Говорећи о основној школи у Толошима, министар је рекао да је за овај објекат прије пар дана расписан конкурс за избор најбољег идејног рјешења, што је први конкретан и видљив корак на реализацији овог пројекта, и законски предуслов за даље активности на његовој изградњи.

Шеховић је најавио и потписивање уговора са Банком за развој Савјета Европе (ЦЕБ) до краја године: „ У оквиру тог пројекта ће се финансирати градња 7 нових вртића у Црној Гори, од чега још 4 нова вртића на територији Главног града и то у насељима: Цитy кварт, Златица, Тушки пут, те још један вртић на Старом аеродрому.

Додатно, говорио је и вртићу у Блоку 6„Убрзо нас очекује расписивање тендера за избор извођача радова на објекту вртића у насељу Блок ВИ површине 1 500 м2, за преко 200 дјеце, процијењене вриједности око 2 милиона еура.

Говорећи о статусу просвјетних радника, министар је најавио повећана издвајања за стамбене потребе просвјетара: „Како важећи Споразум који се тиче издвајања Владе за стамбене потребе просвјетних радника кроз задругу „Солидарно“ истиче, у припреми је реализација новог споразума, за наредне три године. Предложено је повећање издвајања Владе за стамбене потребе запослених у просвјети кроз Стамбену задругу „Солидарно“, како би од наредне године оно било не мање од 700.000 еура годишње“. Посљедње три године то издвајање је било 600 000 годишње, а раније 450 000 годишње.

Истакао је и да је само у посљедње три године преко 300 лица ријешило стамбено питање кроз задругу „Солидарно“. Укупно, Влада Црне Горе је од оснивања Задруге до данас издвојила око 6,3 милиона еура за рјешавање стамбених питања запослених у просвјети.

Министар је подсјетио и да је недавно Министарство просвјете са Синдикатом просвјете усагласило предлог о повећању зарада, и то 2020. године 9%, а 2021. године 3% на већ увећану зараду из 2020. године, односно преко 13% кумулативно до почетка 2021. године. То би уједно било највеће повећање од 2007. године и једно од већих повећања у региону.

Говорећи о награђивањима просвјетних радника, министар је подсјетио и да је тренутно актуелан Фонд за квалитет и таленте, путем кога ће до краја ове године бити додијељено око 500 награда најбољим наставницима и ученицима, као и прошле године. „Ријеч је о значајним финансијским наградама, које осим финансијске подршке, представљају и јасну поруку просвјетним радницима да друштво препознаје и цијени њихов рад и да је успостављено системско награђивање најбољих наставника, кроз годишњи конкурс заснован на јавним и једнаким критеријумима за све. Само за ову намјену издваја се око пола милиона еура годишње“.