Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Петиција студената прихваћена, Курпејовић: Иницирали смо продужење рока за упис на специјалистичке студије

Петиција студената прихваћена, Курпејовић: Иницирали смо продужење рока за упис на специјалистичке студије
Датум објаве: 18.10.2019 12:07 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У складу са захтјевом студената, Министарство просвјете већ је кренуло у измјене Закона о високом образовању, како би се продужио рок за упис на специјалистичке студије и то за двије године, саопштила је данас директорица Директората за високо образовање Мубера Курпејовић.

Наиме, у претходном периоду студенти су затражили продужење рока за упис на специјалистичке студије за двије године. Тиме би се студентима који су отпочели студије по старом, 3+1 систему, омогућило да исте и заврше по том систему. Петицију овим поводом је потписало око 1 400 студената, након чега је иста упућена на релевантне адресе, укључујући Министарство просвјете.

“Како је Министарство просвјете отворено за рационалне захтјеве студената и трудимо се да заиста имамо слуха за све њихове реалне потребе, тако смо и овом питању приступили са жељом да будемо конструктивни, уважимо сваки аргумент и дјеламо у складу са тиме. Како овај захтјев налазимо оправданим, одлука Министарства је да се измјенама Закона о високом образовању, у које смо већ ушли, и који ће се већ сљедеће недјеље наћи у Владиној процедури, продужи рок за упис на специјалистичке студије за двије године”, рекла је Курпејовић.

“Не само студенти већ и сви други представници образовног система ће у Министарству просвјете имати саговорника за било који дијалог који је отворен и заснован на реалним захтјевима у корист образовног система. Цијенимо да је захтјев да студенти заврше студије по моделу по коме су их отпочели управо такав, због чега смо се и одлучили да га прихватимо”, закључила је она.