Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Уочи Дана учитеља: Имате подршку Владе да будете ослонац друштва

Уочи Дана учитеља: Имате подршку Владе да будете ослонац друштва
Датум објаве: 04.10.2019 15:25 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Уочи Свјетског дана учитеља 5. октобра, министар просвјете др Дамир Шеховић упутио је честитку:

Свако постигнуће имало је за темељ најближе окружење: породицу, пријатеље и школу. Ти амбијенти, из којих дијете узима елементе за изградњу личности, каткад не функционишу савршено. Некад је потребна подршка породици. Некад су пак потребне промјене у начину на који дијете проводи вријеме са пријатељима. Али школа, као трећи и носећи стуб личности, у сваком моменту мора бити оптимално окружење за дијете.

То је велика обавеза, али и повјерење које се ставља у руке наставника. Од вас се очекује да будете професионални; пренесете градиво; пратите да ли га дјеца усвајају и помогнете им у томе; држите критеријуме, али не тако да дјеца немају подстицај; да имате квалитетну комуникацију са родитељима; да будете отворени за прилагођавање начина рада; за дјететове емотивне потребе; да препознате промјене у понашању и адекватно се однесете према томе; да их мотивишете… Да тих неколико сати будете све што је потребно ономе ко се тек развија.

Таква врста одговорности не може бити повјерена било коме. Њу може понијети само онај ко је од себе начинио човјека и професионалца, а ко притом функционише у адекватним условима. Све наведено усмјерило нас је на потпуно јасан циљ: давање пуне подршке оној позицији наставничке професије која јој је одувијек, по природи ствари, припадала у друштву.

Фонд за квалитет и таленте који смо основали управо у циљу награђивања најбољих у образовању, показао нам је колико у систему имамо простора за препознавање оних који раде. И за које ћемо изнова и изнова тражити начине да им кажемо “хвала”. То радимо како поменутим награђивањем, тако и рјешавањем стамбених потреба запослених у просвјети. Издвајање преко 6 милиона еура од оснивања задруге “Солидарно” за те намјене, говори да ли је Влада и колико, имала у виду потребе наставника. Додатно, цијенимо да је потребно повећати зараде просвјетних радника, те у текућим преговорима са Синдикатом разматрамо све одрживе начине за реализацију тог циља.

Одавно је речено да добро поучава онај ко добро разликује. Зато ће вас Влада увијек подржати у сталном побољшању услова за рад и живот, како бисте ви потом били у могућности да дјецу научите да разликују.

Знање од незнања.
Истину од неистине.
Добро од лошег.