Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић: Рок двије године, студенти неће додатно плаћати тезу

Шеховић: Рок двије године, студенти неће додатно плаћати тезу
Датум објаве: 04.10.2019 14:39 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар Дамир Шеховић сусрео се данас са представницима студената УЦГ Невеном Ментовић и Лазаром Ненезићем, те предсједником Студентског парламента Данилом Јеловцем, а у вези са њиховим захтјевом да се ријеши питање плаћања и реализације мастер студија. Како је саопштено на састанку, у конструктивној комуникацији са УЦГ која је вођена претходних дана, утврђено је да се магистарске студије морају завршити у року који је прописан Законом о високом образовању, а то значи најкасније у наредне двије године, односно до краја школске 2020/21 године.

Договорено је и да ће се мастер студије завршити без обавезе плаћања додатних трошкова за магистарску тезу. Наравно, трошкови предвиђени Уговором морају се измирити, а што није ни било проблематизовано од стране студената.

Додатно, УЦГ ће, у циљу стварања још квалитетнијих предуслова за завршетак мастер студија, уложити додатни напор како би се ријешио потенцијални застој у избору ментора, као и сва друга питања која се евентуално могу отворити.

Са Универзитетом је постигнут и договор о потреби повраћаја средстава свим оним студентима који су у овом уписном року извршили уплату преко износа утврђеног школарином.

Влада ће, са друге стране, подржавајући напоре Универзитета за успостављање цјеловитих и системских рјешења за увођење додатног реда у реализацију студија, преузети обавезу да опредијели Универзитету недостајућа средства по овом основу.

Министар Дамир Шеховић овим поводом саопштио је: "Поменуто рјешење произашло је како из пажљиве анализе дописа послатог од стране студената, тако и у интензивној и конструктивној комуникацији са УЦГ, који је показао сензибилитет и отвореност за рјешавање овог питања.

Влада и Министарство просвјете ће, заједно са УЦГ, наставити квалитетну сарадњу на унапређењу система високог образовања, а водећи, као и до сада, рачуна о ставовима и потребама студената".