Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Отворена сала ОШ „Марко Миљанов“: Преко 9 милиона еура за образовање у Бијелом Пољу

Отворена сала ОШ „Марко Миљанов“: Преко 9 милиона еура за образовање у Бијелом Пољу
Датум објаве: 30.09.2019 14:06 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У салу ОШ „Марко Миљанов“ у Бијелом Пољу уложено је око 230 000 еура, заједно са Министарством спорта и младих и Општином Бијело Поље, а око 9 милиона еура је опредијељено за образовну инфраструктуру у овој општини, поручио је министар просвјете Дамир Шеховић на данашњем отварању поменуте сале.

Шеховић је истакао да је Министарство просвјете као један од својих приоритета поставило обнову спортске школске инфраструктуре и промоцију школског спорта, те су улагања у ове пројекте вишемилионске вриједности. Прецизније, недавно су завршени или су планирани пројекти изградње или реконструкције минимум 15 школских спортских сала широм Црне Горе.

ПР служба Министарства просвјете

Он је рекао да је пројекат реализован по моделу суфинансирања Министарства просвјете, Министарства спорта и младих и Општине Бијело Поље у укупном износу 164 000 еура. А додатно, Министарство просвјете је уложило још 60.000 еура за уградњу система гријања у Сали, фасаде и терена око сале који је плавио дуги низ година, као и за трошкове израде пројекта и надзора.

Како је рекао, реализација овог пројекта је само један од доказа да Влада на конкретан начин помаже развој Сјевера, а у Бијелом Пољу ово није једини вриједан пројекат у области образовања. Само у овој општини улаже се између 9 и 10 милиона еура планираних, текућих или недавно завршених инвестиција у образовању.

ПР служба Министарства просвјете

„Као што знате, тренутно се у Бијелом Пољу гради и нови школски објекат ОШ „Душан Кораћ“ вриједности око 5, 5 милиона еура. Драго ми је да могу да најавим још један капитални пројекат, а то је изградња вртића кроз нови пројекат са Банком за развој Савјета Европе, вриједан 1,5 милиона еура. Такође, изградња сале ОШ „Павле Жижић“ у Бијелом Пољу, процијењене вриједности 1 милион еура, ушла је у Капитални буџет и започете су активности на изради документације“, рекао је Шеховић.

ПР служба Министарства просвјете

Он је, између осталог, најавио да ће Министарство просвјете у сарадњи са амбасадом САД уложити и више стотина хиљада еура у обимну реконструкцију ОШ “Алекса Бећо Ђилас”, а почетак радова очекује се у наредним мјесецима.

Шеховић је похвалио сарадњу са Министарством спорта и младих, али и општином Бијело Поље која је показала на који начин треба да поступају савјесне локалне самоуправе.

Министар Никола Јановић рекао је да „на овај начин Влада Црне Горе омогућава адекватне услове за бављење спортом". Он је похвалио и Фонд за таленте за који је конкурс у току, рекавши да је то добра прилика да се најбољи млади спортисти награђују, исктавши да „сви знамо колико је важно усмјеравати дјецу на праве вриједности”. Јановић је рекао да ништа као спорт не може показати како се допринеси тиму. “Бијело Поље је увијек одисало грађанским вриједностима и овај град је Црнела Гора у малом. Ваша школа носи име Марка Миљанова који нас је учио чојству и јунаштву, појмовима који су итекако познати у овом граду”, закључио је министар.

ПР служба

Предсједник Општине Петар Смоловић најавио је нове пројекте у Бијелм Пољу: "Подсјећам да се тренутно у Бијелом Пољу реализују 104 пројекта, 16 од њих су капитални, а 88 локални, односно нешто мање вриједности, али врло значајни за развој општине.” Он је нагласио значај реконструкције сале: "Посебне емоције ме вежу за ову највећу градску школу са преко 800 ученика, а очекујем још много оваквих пројеката у наредном периоду”, нагласио је Смоловић.

Адаптација фискултурне сале ОШ “Марко Миљанов” подразумијевала је радове на крову и изолацији објекта, уградњу модерне подлоге за разне спортове, уређење свлачионице, молерско-фарбарске радове, као и опремање објекта спортском опремом.

ВИДЕО:

ПР слжба Министарства просвјете