Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шире се капацитети вртића: 400 нових мјеста малишане у четири општине

Шире се капацитети вртића: 400 нових мјеста малишане у четири општине
Датум објаве: 19.09.2019 14:24 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Нове предшколске јединице у Никшићу, Котору и Бару отворене су адаптацијом постојећих објеката, а убрзо се очекује проширење још једне јединице у Подгорици, чиме се наставља политика растерећења капацитета предшколских установа и креирања оптималних услова за равој дјеце. Тиме се постојећи капацитети проширују за око 400 мјеста.

Наиме, никшићка предшколска установа “Драган Ковачевић” је у Мјесној заједници Вир отворила двадесету васпитну јединицу “Извор“. У том вртићу бораве дјеца узраста од двије до шест година. Како наглашава директорица Радмила Бацковић, опремљен је по стандардима, а у саставу има и уређен и безбједан дворишни простор. Уписано је 110 дјеце. Вриједност инвестиције је била скоро 30 000 еура. „Битно је напоменути да је у наредној години планирана и адаптација објекта „Друштвени стандард Жељезаре“ (Будо Томовић) од око 700м2, у циљу рада са дјецом РЕ заједнице“. Ове године је у поменуту никшићку предшколску установу уписано укупно 2 100 дјеце.

Када је ријеч о предшколској установи у Котору, директорица Вјера Рашковић-Перојевић саопштава: „Адаптирали смо постор у ЈУ Ресурсни центар за слух и говор „др Перута Ивановић“, а за потребе адаптације уложено је око 4 500 еура. Преко 30 предшколаца борави у овим просторијама. Напомињемо да има још родитеља заинтересованих за упис, што показује да је кампања Министарства просвјете „Заблистаћу у вртићу“ била успјешна“.

И из барске предшколске установе истичу ширење капацитета које се управо приводи крају. Како наглашава директорица Гордана Мијовић, закупљен је нови простор, који је адаптиран тако да буде погодан за смјештај дјеце јасличног узраста: „У објекту ће боравити око 80 дјеце узраста од једне до двије ипо године, односно млађе и средње јаслице, а потпуно опремање објекта очекује се до краја наредне седмице. Улагања износе око 30 000 еура, а Министарство просвјете ће за ове намјене опредијелити 15 000 еура. Простор је површине 243 м2 и то је дванаеста васпитна јединица у саставу барске предшколске установе „Вукосава Ивановић Машановић“. Зваће се „Бубамара“.

Такође, подгоричка предшколска установа „Ђина Врбица“ ради на даљем проширењу својих капацитета. Наредних недјеља планира се почетак радова на проширењу једног постојећег простора, који ће бити адаптиран и прилагођен потребама вртића. „Овом адаптацијом добићемо простор за око 200 дјеце у 7 учионица. У двије од тих просторија би требало да буду смјештена дјеца јасленог узраста“, рекао је Вук Станишић, директор установе „Ђина Врбица“.

У претходне двије ипо године отворено је око 1 700 нових мјеста за дјецу у вртићима, како кроз изградњу нових објеката, тако и кроз адаптацију већ постојећих који се уступају предшколским установама на привремено или трајно коришћење, или изнајмљују.