Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Погледајте како ће изгледати вртић у Улцињу: модеран објекат за преко 100 дјеце

Погледајте како ће изгледати вртић у Улцињу: модеран објекат за преко 100 дјеце
Датум објаве: 11.09.2019 15:15 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Конкурс за идејно архитектонско рјешење вртића у Улцињу је завршен, а побједничко рјешење израдио је ауторски тим у саставу: Иван Јовићевић, Душан Ђуровић и Мина Гутовић. Друго мјесто припало је ауторском тиму Ортис д.о.о. из Подгорице у саставу: Ана Зоговић, Милош Поповић и Биљана Крунић. Трећа награда припала је тиму Арцхифоцус д.о.о. из Никшића у саставу: Дијана Зорић, Маја Мрдак и Вукола Кецојевић. На конкурс је пристигло 19 радова.

Објекат, чија је процијењена вриједност 850 000 еура, налази се у Улцињу, у насељу Улцињско поље. Предвиђен је за 124 дјеце. Бруто површина објекта је око 1000 м2, а површина дворишта за игру дјеце је 1231 м², односно 50% површине урбанистичке парцеле.

ПР служба Министарства просвјете

Пројектоване су четири радне собе за јаслице са санитаријама, мултифункционални хол, превентивна здравствена заштита и тоалети, те три вртићке јединице са пратећим садржајима, док су у подруму пројектовани вешерај, кухиња, двије канцеларије за управу, радионице и оставе. Вешерај и кухиња су централни, пројектовани у складу са ХАЦЦП стандардима, за потребе 400 дјеце.

Планирано је опремање крова фотонапонским панелима за прераду сунчеве енергије у електричну и соларним колекторима за централну припрему топле воде, како би се у потпуности искористила повољна орјентација. Загријавање просторија је предвиђено радијаторским гријањем, док би се за хлађење користио систем централне климатизације, како би се током цијеле године омогућили оптимални услови за боравак и рад у објекту.

ПР служба Министарства просвјете

Улаз у објекат је предвиђен са сјеверне стране преко приступног трга. Уз саобраћајницу са западне стране је предвиђен паркинг простор са тринаест паркинг мјеста, од чега су два намијењена за лица са инвалидитетом. Приступ за економски дио је пројектован уз бочну саобраћајницу на истоку. У зони приступног трга је предвиђен и паркинг за бицикла.

Министар просвјете др Дамир Шеховић је, поводом закључивања Конкурса за вртић рекао: “И на примјеру вртића у Улцињу показујемо да смо ушли у озбиљну и интензивну фазу планирања и градње предшколских установа. Вјерујем да је комисија која је цијенила пристигла архитектонска рјешења донијела квалитетну одлуку, те да ћемо убрзо на располагање грађанима Улциња ставити лијеп, модеран и функционалан простор за њихову дјецу”.