Manja slova Veća slova RSS

>

Reagovanje: Nesposobnost opštine Berane nije odgovornost Ministarstva prosvjete

Reagovanje: Nesposobnost opštine Berane nije odgovornost Ministarstva prosvjete
Datum objave: 04.09.2019 14:25 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U nastavku je reagovanje na danas objavljeni tekst u novinama Vijesti: Djeca moraju da pješače do škola, za koje očekujemo da ga objavite u skladu sa Zakonom o medijima, član 28:

Nevjerovatno je da svjedočimo tekstu u kome neka opština, u ovom slučaju beranska, koja organizuje prevoz na svojoj teritoriji, javno poziva Ministarstvo da to učini umjesto nje. Ukoliko predstavnici opštine nijesu informisani, obavještavamo ih da je, prema važećim propisima, ona nadležna za organizaciju prevoza, dok Ministarstvo prosvjete participacira u cijeni karte za učenike.

Doduše, vjerujemo da je mala vjerovatnoća da predstavnici Opštine to ne znaju, s obzirom na činjenicu da su nedavno održali sastanak sa prevoznikom, ali nijesu uspjeli postići dogovor. Stoga je veća vjerovatnoća da su, u nemogućnosti da riješe sopstveni problem, pozvali Ministarstvo da ga riješi umjesto njih.

Ministarstvo prosvjete je, iako nije nadležno za organizaciju prevoza, odlučilo da finansira nabavku 30-ak školskih vozila vrijednih skoro 2 miliona eura, koja će biti pribavljena ove školske godine, jer, Ministarstvo prosvjete uvijek preuzima čak i više, a nikako manje odgovornosti nego što mu pripada. Te je zato za opštinu Berane potpuno nesvrshishodno da na ovoj adresi traži spas od svoje nesposobnosti da svojoj teritoriji organizuje prevoz za mještane.

Ministarstvo prosvjete svoje obaveze uredno izvršava i ono će, kao i do sada, i preko svojih nadležnosti, u komunikaciji sa roditeljima i školama, raditi na tome da najmlađima omogući adekvatne uslove za školovanje.