Manja slova Veća slova RSS

>

Internet za novih 150 škola

Internet za novih 150 škola
Datum objave: 25.07.2019 12:41 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete i Crnogorski Telekom će, u naredne dvije godine, proširiti internet pokrivenost na oko 150 područnih jedinica crnogorskih škola, saopštili su danas ministar prosvjete Damir Šehović i izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma Dina Cibulskaja, prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji. Dodatno, ministar je najavio da Ministarstvo intenzivno radi na razvijanju modela digitalnih učionica.

Osim širenja interneta na 150 novih područnih jedinica, potpisivanje Sporazuma podrazumijeva i nastavak saradnje, a to je pružanje usluge besplatnog interneta za 200 matičnih jedinica osnovnih i srednjih škola, te predškolskim ustanovama, koje za to imaju tehničkih mogućnosti.

Ministar Šehović je rekao da je, pored pružanja kvalitetnijih uslova za obrazovanje našoj djeci, saradnja sa Telekomom od izuzetnog značaja i zbog planova Ministarstva vezanih za digitalizaciju obrazovnog sistema, za šta je potreban dobar protok interneta i kvalitetna pokrivenost.

PR služba Ministarstva prosvjete

Prema njegovim riječima, planirano je da u narednom periodu djeca, osim klasičnih udžbenika, koriste i digitalne sadržaje za šta će biti potrebne digitalne učionice. Kako je najavio, u Ministarstvu intenzivno rade na razvijanju ovog modela, te izrazio očekivanje da će se od naredne godine početi sa pilot projektom digitalne učionice.

On je podsjetio na značajne korake koje Ministarstvo preduzelo na polju digitalizacije, poput saradnje sa Britanskim savjetom u cilju obezbjeđivanja mikrobit računara svim školama u naredne tri godine, uz čiju pomoć će djeca razvijati kritičko razmišljanje. On je, takođe, podsjetio i na sporazum sa kompanijom Oracle na osnovu kojeg će oko 300 nastavnika i 3000 djece proći obuke iz programiranja.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar je najavio da će naredne godine biti zamijenjena računarska oprema u gotovo svim školama, za šta će biti izdvojeno oko 3.5 miliona eura u saradnji sa Evropskom investicionom bankom.
Za sve ove aktivnosti, kako je rekao, potreban je dobar protok interneta i kvalitetna pokrivenost, te će širenje interneta biti od velike pomoći u ostvarivanju ciljeva Ministarstva.

Cibulskaja je izrazila zadovoljstvo zbog uspješne dvanaestogodišnje saradnje Telekoma i Ministarstva prosvjete, te istakla značaj današnjeg sporazuma na osnovu kojeg će škole u ruralnim područjima biti u mogućnosti da izvode kvalitetniju nastavu.

Ona je rekla da Telekom posvećuje posebnu pažnju privatno-javnom partnerstvu, te da ova kompanija nastoji da bude dio progresa države koji, kako je rekla, počiva na obrazovanju. Uspješno društvo, vjeruje ona, može biti samo ono u kojem niko ne zaostaje.

Sve to je, zaključila je Cibulskaja, u skladu sa misijom Telekoma da što većem broju ljudi omogući pristup internetu, a time i najsavremenijim tehnologijama, kako bi se građani Crne Gore što lakše povezali sa mogućnostima digitalizacije i savremenog svijeta.

Crnogorski Telekom već 12 godina pruža podršku obrazovnom sistemu Crne Gore, kroz obezbjeđivanje besplatnog interneta za preko 200 škola. Dodatno, na osnovu Sporazuma, tamo gdje postoje tehničke mogućnosti, obezbijediće se korišćenje TurboDSL-a i optike.

 

PR služba Ministarstva prosvjete
PR služba Telekoma