Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Интернет за нових 150 школа

Интернет за нових 150 школа
Датум објаве: 25.07.2019 12:41 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете и Црногорски Телеком ће, у наредне двије године, проширити интернет покривеност на око 150 подручних јединица црногорских школа, саопштили су данас министар просвјете Дамир Шеховић и извршна директорица Црногорског Телекома Дина Цибулскаја, приликом потписивања Споразума о сарадњи. Додатно, министар је најавио да Министарство интензивно ради на развијању модела дигиталних учионица.

Осим ширења интернета на 150 нових подручних јединица, потписивање Споразума подразумијева и наставак сарадње, а то је пружање услуге бесплатног интернета за 200 матичних јединица основних и средњих школа, те предшколским установама, које за то имају техничких могућности.

Министар Шеховић је рекао да је, поред пружања квалитетнијих услова за образовање нашој дјеци, сарадња са Телекомом од изузетног значаја и због планова Министарства везаних за дигитализацију образовног система, за шта је потребан добар проток интернета и квалитетна покривеност.

ПР служба Министарства просвјете

Према његовим ријечима, планирано је да у наредном периоду дјеца, осим класичних уџбеника, користе и дигиталне садржаје за шта ће бити потребне дигиталне учионице. Како је најавио, у Министарству интензивно раде на развијању овог модела, те изразио очекивање да ће се од наредне године почети са пилот пројектом дигиталне учионице.

Он је подсјетио на значајне кораке које Министарство предузело на пољу дигитализације, попут сарадње са Британским савјетом у циљу обезбјеђивања микробит рачунара свим школама у наредне три године, уз чију помоћ ће дјеца развијати критичко размишљање. Он је, такође, подсјетио и на споразум са компанијом Орацле на основу којег ће око 300 наставника и 3000 дјеце проћи обуке из програмирања.

ПР служба Министарства просвјете

Министар је најавио да ће наредне године бити замијењена рачунарска опрема у готово свим школама, за шта ће бити издвојено око 3.5 милиона еура у сарадњи са Европском инвестиционом банком.
За све ове активности, како је рекао, потребан је добар проток интернета и квалитетна покривеност, те ће ширење интернета бити од велике помоћи у остваривању циљева Министарства.

Цибулскаја је изразила задовољство због успјешне дванаестогодишње сарадње Телекома и Министарства просвјете, те истакла значај данашњег споразума на основу којег ће школе у руралним подручјима бити у могућности да изводе квалитетнију наставу.

Она је рекла да Телеком посвећује посебну пажњу приватно-јавном партнерству, те да ова компанија настоји да буде дио прогреса државе који, како је рекла, почива на образовању. Успјешно друштво, вјерује она, може бити само оно у којем нико не заостаје.

Све то је, закључила је Цибулскаја, у складу са мисијом Телекома да што већем броју људи омогући приступ интернету, а тиме и најсавременијим технологијама, како би се грађани Црне Горе што лакше повезали са могућностима дигитализације и савременог свијета.

Црногорски Телеком већ 12 година пружа подршку образовном систему Црне Горе, кроз обезбјеђивање бесплатног интернета за преко 200 школа. Додатно, на основу Споразума, тамо гдје постоје техничке могућности, обезбиједиће се коришћење ТурбоДСЛ-а и оптике.

 

ПР служба Министарства просвјете
ПР служба Телекома