Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ШЕХОВИЋ НАЈБОЉИМ НАСТАВНИЦИМА: Мијењајте систем вриједности и не подлијежите притисцима у вези са оцјењивањем ученика

ШЕХОВИЋ НАЈБОЉИМ НАСТАВНИЦИМА: Мијењајте систем вриједности и не подлијежите притисцима у вези са оцјењивањем ученика
Датум објаве: 09.07.2019 14:15 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Ви сте ту да мијењате и побољшавате систем вриједности, али и да, уз нашу подршку, никад не дозволите да подлегнете притисцима везаним за критеријуме и оцјењивање ученика, којима сте потпуно неоправдано изложени. Квалитет и објективност критеријума су ваша обавеза, а образовање ваша мисија и на том путу ћете имати нашу снажну подршку, али и пуну заштиту, јер нама је потребно знање, а не фингирање знања, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић са сарадницима на данашњем пријему наставника из Црне Горе, који су који су добили признање од Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије (АНН ЕX YУ). Асоцијацију су основале учитељице Жељана Радојичић-Лукић из Србије и Весела Богдановић из Македоније, које су уједно биле и финалисткиње такмичења Глобал Теацхер Призе за избор најбољег учитеља свијета.

ПР служба Министарства просвјете

Како је дио присутних поручио, Црна Гора кренула је у озбиљну, системску подршку најбољима из образовања, а искораци на том пољу су видљиви. Како Фондом за квалитет и таленте, из кога је прошле године добило награду 500 најбољих наставника и ђака, тако и подршком наставничким иницијативама које за циљ имају умрежавање и размјену добрих искустава. Уз државну награду „Октоих“, те активности синдиката просвјете и Министарства, креира се, констатовано је, амбијент у коме је образовање опет у фокусу.

Шеховић је истакао и да „Љепшег, али и одговорнијег посла од вашег нема. Покушавамо да вам својим активностима ставимо до знања да препознајемо ту чињеницу и да поштујемо ваш труд и напор који улажете. Трудимо се и вас подстакнемо да наставите рад на себи истим темпом, да не дозволите да понека мањкавост система угуши вашу мотовацију и вољу за усавршавањем, али и да у отвореном и директном разговору чујемо све о проблемима са којма се сусријећете. Зато смо, између осталог, организовали овај састанак“.

ПР служба Министарства просвјете

Једна од наставница која је добила Признање, Мирсада Шаботић, која је и добитница „Октоих“ награде, рекла је да је, анализа подршке наставничкој струци из Региона на којој је радила, показала да је у Црној Гори систем препознавања и награђивања најбољих у образовању све квалитетнији. Слично су истакле и остале присутне колеге, који су посебно нагласиле да су рад Асоцијације, те успостављање Фонда за квалитет и таленте од стране Министарства, дали мотивацију наставницима и омогућили њихово умрежавање, како унутар Црне Горе тако и шире.

Један од добитника Признања, Сава Ковачевић, рекао је да је за наставнике директан и отворен разговор попут данашњег, значајан, посебно јер се њиме још једном даје подршка креирању система по мјери ученика и шаље порука да наставници јесу важни.

ПР служба Министарства просвјете

Током састанка разговарано је о циљевима рада најбољих наставника, укључујући умрежавање најбољих са простора бивше Југославије, повећање видљивости њиховог рада, умрежавање, те промоцију и афирмацију добрих пракси, а присутнима су уручени и пригодни поклони.

Наставници из Црне Горе који су добили признање поменуте асоцијације су: Биљана Б. Јоксимовић, ЈУ ОШ „Вукашин Радуновић“, Беране; Биљана Вукмановић, ЈУ ОШ „Југославија“, Бар; Данијела Бокан, ЈУ Средња стручна скола, Цетиње; Драгана Радоман, ЈУ ОШ „Милија Никчевић", Никшић; Јасмина Срдановић, ЈУ СШ "Бећо Башић", Плав; Јелена Перуновић-Самарџић, ЈПУ „Бамби”, Тиват; Марија Перовић- Богићевић, ЈУ ОШ "Др Драгиша Ивановић" Подгорица; Матије Зорић, ОШ „Михаило Жугић" Оџак, Пљевља; Милка Церовић, ЈУ ОШ „Јован Драганић", Никшић; Нада Орбовић, ЈУ ОШ „Лука Симоновић”, Никшић; Наталија Савићевић-Мрваљевић, ЈУ ОШ „Богдан Котлица", Боан, Шавник; Санела Адровић, ЈУ ОШ ,,25. мај,, Рожаје; Сања Пантовић, ЈУ „Друга основна школа", Будва; Тања Ђонлага, ЈУ ОШ „Олга Головић“, Никшић; Вера Јоксимовић, ЈУ ОШ „Ристо Ратковић", Бијело Поље; Зорица Јоксимовић, ЈУ „Друга основна школа", Будва; Љиљана Миловић, ЈУ ОШ "Анто Ђедовић" Бар; Сава Ковачевић, ЈУ ОШ "Октоих" Подгорица; Љиљана Ражнатовић, ОШ “Павле Ровински” Подгорица; Оливера Лучић, ЈУ “Средња економско-угоститељска школа, ”Никшић”; Сенада Ђешевић, ЈУ СМШ "Бећо Башић" Плав; Мирсада Шаботић, ЈУ Гимназија ,,30.септембар" Рожаје; Сњежана Бошковић, ЈУ ОШ “Олга Головић” Никшић; Невенка Вулић, ЈУ ОШ “Сутјеска” Подгорица; Душанка Вујичић, ЈУ ОШ "Ратко Жарић" Никшић; Марина Андријевић-Петровић, ОШ "Југославија" Бар и Оливера Лековић, ОШ “Павле Ровински” Подгорица.