Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Подршка мобилности омладине: Потписана два меморандума

Подршка мобилности омладине: Потписана два меморандума
Датум објаве: 13.06.2019 14:04 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Данас су у Министарству просвјете потписана два меморандума о сарадњи у области подршке мобилности студената и то са НВО Организација црногорских студената у иностранству (ОЦСИ) и Фондацијом „Висин“ која пружа подршку стипендирању високошколаца, а оба меморандума имају за циљ подстицање мобилности омладине кроз пружање информација и подршку талентованим средњошколацима и студентима.

ПР служба Министарства просвјете

Меморандуме је потписао секретар Министарства просвјете Омер Мехмедовић, са извршним директором ОЦСИ Александром Вучинићем и извршним директором Фондације „Висин“ Андрејем Недовићем.

Потписивање меморандума подстакло је настојање свих актера да афирмишу и подрже академске аспирације најталентованијих, најкреативнијих и најамбициознијих средњошколаца и студената, као и да их усмјере према најбољим глобалним образовним институцијама, академијама, центрима за усавршавање и истраживање.

Кроз заједничке пројекте, Министарство и ОЦСИ информисаће стручни и наставни кадар, педагоге, средњошколаце и студенате о програмима студија у иностранству, и промовисати програмске стипендије.

Након потписивања, секретар Министарства просвјете Омер Мехмедовић рекао је да је Министарство, свјесно значаја улагања у најбоље у систему образовања, поздравило иницијативу ОЦСИ с циљем квалитетнијег и свеобухватнијег информисања младих о образовним могућностима које им се пружају.

ПР служба Министарства просвјете

„Заједничким снагама ћемо спроводити активности у циљу повезивања црногорских студената у иностранству, идентификације и усмјеравања најталентованијих, креирања стипендијских програма, информисања младих талената, као и стручних сарадника у Црној Гори о приликама и могућностима које за њих постоје на глобалном тржишту, као и других активности које ће бити од користити младима и у Црној Гори и иностранству.

Министарство просвјете ће заједно са овим организацијама константно радити на осигуравању ефикасне транзиције црногорских студената у иностранству у локално тржиште рада по завршетку студија, као и размјене информација са младима који се интегришу у страна тржишта рада у складу са законима“, рекао је Мехмедовић.

Александар Вучинић је изразио задовољство због јачања сарадње на пољу образовања и омладинске мобилности и изразио увјерење да ће потписани меморандум поспјешити ефикасност дјелатности ОЦСИ.

Андреј Недовић је оцијенио значајном сарадњу Фондације „Висин“, ОСЦИ и Министарства, те додао да ће Фондација наставити да подржава ОЦСИ кроз афирмацију црногорских студената, како у иностранству, тако и по њиховом повратку у Црну Гору. Он је рекао и да ће Фондација натавити са стипендијским програмом који се реализује већ три године, како би се пружила прилика нашим студентима да се усавршавају и наставе са започетим активностима.

ПР Служба Министарства просвјете