Manja slova Veća slova RSS

>

Ministarka Sekulić poziva mlade da upisuju srednje stručne škole: Ukoliko imate talenta za oblasti stručnih škola, ne oklijevajte

Ministarka Sekulić poziva mlade da upisuju srednje stručne škole: Ukoliko imate talenta za oblasti stručnih škola, ne oklijevajte
Datum objave: 05.06.2019 13:16 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


“Ukoliko imate afiniteta za neku od oblasti koju pokrivaju naše stručne škole, ne oklijevajte. Stručno je ključno”, poručila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić u okviru kampanje “Stručno je ključno – alati budućnosti su u tvojim rukama!”, koju sprovodi Ministarstvo prosvjete.

Sekulić, koja je i sama bila učenik srednje stručne škole, poručila je mladima da ne treba da imaju predrasude prema ovim školama, koje, posebno danas, nude ozbiljna znanja i široke mogućnosti: “Danas stručne škole pružaju mnogo više nego ranije. Pružaju prije svega mogućnost da kroz rad i praksu usavršite svoja znanja. Takođe, kroz dualno obrazovanje imate mogućnost da radite za vrijeme školovanja, a zasigurno i odmah nakon školovanja dobijete posao, ukoliko budete zainteresovani za tako nešto.”

Kampanja “Stručno je ključno” ima za cilj da na stručne škole usmjeri one đake koji imaju talenat u nekoj od oblasti koje se izučavaju u stručnim školama. Sprovodi se nekoliko godina, te se u tom periodu bilježi i porast interesovanja za stručno obrazovanje.

Preciznije, prije dvije godine pokrenuto je dualno obrazovanje, kao model koji podrazumijeva paralelno učenje u školi i obuku kod poslodavca uz naknadu. Do sada nije bilo ni jedne primjedbe na njegovo sprovođenje, a od naredne školske godine preko 800 učenika i minimum 250 poslodavaca će biti uključeno u ovaj model edukacije.

Ministarstvo prosvjete i naredne školske godine stipendiraće preko 700 đaka koji se odluče za neko od deficitarnih zanimanja u okviru srednjih stručnih škola. Konkurs će biti raspisan ubrzo.

Osim toga, u posljednjih par godina urađena su ukupno 42 nova, modularizovana programa za srednje stručne škole, a naredne školske godine planirano je i veliko, višemilionsko opremanje ovih škola.