Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић у Београду: Улажимо у инфраструктуру и подстичимо социјалну инклузију у вртићима

Шеховић у Београду: Улажимо у инфраструктуру и подстичимо социјалну инклузију у вртићима
Датум објаве: 04.06.2019 12:34 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


За развој предшколског васпитања и образовања кључна је даља комуникација са родитељима, социјална инклузија и наставак улагања у инфраструктуру на нивоу региона, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на министарском састанку Платформе за Западни Балкан о образовању, науци, истраживању и иновацијама који се одржава у Београду. Састанак је отворио Младен Шарчевић, српски министар образовања, науке и технолошког развоја и Тибор Наврачић, европски комесар за образовање, културу, младе и спорт.

ПР служба Министарства просвјете

“Социјална инклузија је важан фактор утврђивања квалитета предшколског образовања”, истакао је Шеховић током излагања на састанку. “Тако је обухват дјеце узраста од 3 до 6 година предшколским образовањем у Црној Гори значајно порастао. У удаљеним подручјима отварамо тзв. интерактивне службе које врше функцију вртића, и сада је у функцији 37 интерактивних служби у 12 општина. Наши напори у социјалној инклузији потврђени су и након ПИСА тестирања 2015. године, када је Црна Гора оцијењена као земља са веома високим степеном праведности у образовању, што значи да социоекономски статус ученика није у значајној мјери повезан са њиховим постигнућима“, рекао је министар, уз напомену да је даља професионализација кадра у предшколским установама такође једна од тема коју је потребно ставити у фокус.

ПР служба Министарства просвјете

Једна од тема састанка била је рано образовање, али и дигитализација у образовању, средње стручне школе, признавање академских квалификација и реформске активности у Региону. Министар је такође представио цјелокупну реформу црногорског образовног система, поручивши да је потребно даље размјењивати искуства на пројектима финансираним од стране европских фондова и других екстерних извора финансирања, који су од великог значаја за земље Западног Балкана.

Шеховић се током дешавања састао и са директором Европске тренинг фондације Ћезарем Онестинијем, са којим је договорено даље јачање сарадње у средњем стручном образовању. Онестини је констатовао да је Црна Гора велике искораке на овом пољу, посебно узевши у обзир да је покренут квалитетан систем дуалног образовања, али и повећано интересовање за средње стручне школе.

Договорена је и подршка Фондације у изради стратегије која ће се односити на средње стручно образовање. Европска тренинг фондација је агенција ЕУ која је фокусирана на развој стручног образовања, предузетништва и дигиталниих вјештина.

Платформа Западног Балкана за образовање и науку је покренута 7. марта 2012. године, првим министарским састанком у Даниловграду, Црна Гора. Циљеви Платформе су помоћ земљама кандидатима и пружање смјерница земљама потенцијалним кандидатима за њихово учешће у европском оквиру сарадње и интеграцији са земљама чланицама ЕУ. Учешће црногорске делегације на 8. министарском састанку Платформе је од великог значаја у смислу посвећености ЕУ и међународним стандардима у области образовања, те помоћи у имплементацији нових политика и актуелних реформи.

ПР сужба Министарства просвјете