Manja slova Veća slova RSS

>

Potpisan Sporazum sa Gete institutom: Veće mogućnosti za nastavnike njemačkog jezika

Potpisan Sporazum sa Gete institutom: Veće mogućnosti za nastavnike njemačkog jezika
Datum objave: 27.05.2019 15:33 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktor Gete Instituta Frank Bauman potpisli su danas Sporazum o saradnji između Ministarstva prosvjete i Gete instituta, kao i Protokol o saradnji u okviru „PASCH“ inicijative, a cilj je dalje poboljšanje kvaliteta nastave njemačkog jezika u Crnoj Gori, s akcentom na podizanje nivoa stručnih kvalifikacija nastavnika njemačkog jezika.

Prema Sporazumu, Gete institut će podsticati nastavu njemačkog jezika u Crnoj Gori kroz obezbjeđivanje seminara za stručno usavršavanje predavača njemačkog jezika, stipendija za stručno usavršavanje u Njemačkoj, obezbjeđivanje donacija za nastavna učila za škole, organizaciju izložbi i manifestacija za promociju njemačkog jezika i Njemačke kao destinacije za rad i studiranje.

Takođe, cilj je da se kroz uključivanje u „PASCH“ inicijativu koja povezuje oko 1800 škola širom svijeta u cilju unapređenja nastave njemačkog jezika kod mladih ljudi probudi interesovanje za njemački jezik, modernu Njemačku i njeno društvo.

Ministar Šehović je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma istakavši da Ministarstvo prosvjete pruža punu podršku izučavanju stranih jezika, s obzirom na značaj poznavanja stranih jezika u savremenom svijetu.

PR služba Ministarstva prosvjete

On je rekao da Sporazum ima veliki značaj za Crnu Goru koja postaje dio šire inicijative koja će otvoriti brojne mogućnosti crnogorskim školama kada je u pitanju izučavanje njemačkog jezika, a naročito stručna usavršavanja nastavnika, te samim tim i značajno ojačati kapacitete.

Ministar je istakao da je Sporazum samo jedan od koraka ka uspostavljanju tješnje saradnje dviju država, a oblast obrazovanja ocijenio kao jednu od najvažnijih za povezivanje dva naroda.

Direktor Gete instituta Frank Bauman je rekao da je potpisivanje Sporazuma samo početak procesa saradnje kroz koji će se obije strane truditi da odredbe ne samo ispune, već i da ih dodatno nadograđuju.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Nj.E. dr Robert Veber koji je pohvalio efikasnost u radu na pripremanju Sporazuma, istakavši značaj koji on ima za crnogorske đake i nastavnike.

Gete institut će, takođe, podržavati i nacionalna Udruženja nastavnika njemačkog jezika, te će svoj doprinos dati i kroz svoj Centar za nastavna učila u okviru Univerziteta u Nikšiću.

Širom svijeta Gete institut je prepoznat kao aktivan institut kulture Njemačke koji radi na unapređenju znanja njemačkog jezika u inostranstvu, njeguje međunarodnu kulturnu saradnju i prenosi sveobuhvatnu sliku Njemačke kroz obezbjeđivanje informacija o kulturnom, društvenom i političkom životu u Njemačkoj.

PR sužba Ministarstva prosvjete