Manja slova Veća slova RSS

>

Upis u vrtiće počinje 15. maja

Upis u vrtiće počinje 15. maja
Datum objave: 14.05.2019 15:44 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Obavještavamo zainteresovane roditelje i ukupnu javnost da upis u predškolske ustanove počinje u srijedu, 15. maja 2019. godine.

S tim u vezi, Ministarstvo prosvjete rukovodi se principom jednakih šansi s ciljem da svoj zainteresovanoj djeci omogući da budu upisana u javne predškolske ustanove.

Direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, Arijana Nikolić-Vučinić, rekla je da je procedura upisa jednostavna, te da za djecu koja obnavljaju upis nije potrebna dodatna dokumentacija, dok je za djecu koja se upisuju prvi put u predškolsku ustanovu neophodno pribaviti izvod iz matične knjige rođenih.

“Za djecu koja su već pohađala preškolsku ustanovu upis se obnavlja u samoj vaspitnoj jedinici koju pohađa i nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija. Roditelji koji prvi put upisuju dijete u vrtić, u obavezi su da u vaspitnu jedinicu koju odredi uprava vrtića donesu izvod iz matične knjige rođenih djeteta, popune prijavu i potpišu ugovor”, objasnila je Nikolić- Vučinić.

Ona je istakla da interesovanje roditelja za uključivanjem djece u rano i predškolsko vaspitanje i obrazovanje kontinuirano raste, kao posljedica opsežnih kampanja koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa partnerima sprovodilo prethodnih godina.

Podsjetila je da je u prošloj godini preko 21.000 djece pohađala predškolsko vaspitanje i obrazovanje. S obzirom na to da se broj iz godine u godinu uvećava, te da je obuhvat porastao sa nešto preko 50% na 70%, prema njenim riječima, ove godine očekuje se još veći upis djece.

“Ministarstvo će i ove godine sprovesti kampanju s ciljem povećenja broja djece u predškolskom obrazovanju, a ona će biti fokusirana na opštine gdje je stopa upisa niža”, najavila je Nikolić- Vučinić.

Ona je podsjetila da Ministarstvo prosvjete ulaže značajne napore da se riješi problem prebukiranosti vrtića. Samo u posljednje dvije godine otvoreno je 1500 novih mjesta za mališane u vrtićima širom Crne Gore.

Kako je navela, pored već izgrađenih vrtića u Zagoriču i Starom aerodromu do kraja mjeseca trebalo bi, u zavisnosti od vremenskih uslova, da bude završen i vrtić u Tuzima, koji će moći da primi oko 200 mališana. Na teritoriji Glavnog grada ove godine očekuje se početak gradnje vrtića u Bloku 6, a za naredni period planirana je i gradnja još vrtića u Podgorici i to u City kvartu, Tuškom putu, Zlatici i Starom aerodromu.

Kada je riječ o drugim gradovima, ove godine počinje da se gradi vrtić u Pljevljima. Gradiće se vrtići u Rožajama, Herceg Novom i Ulcinju, i svi su u različitim fazama. Osim toga, planirani su vrtići u Beranama, Bijelom Polju, Baru i Plavu. Takođe, očekuju su obimne rekonstrukcije vrtića u Kotoru i dva u Podgorici.

PR sužba Ministarstva prosvjete