Manja slova Veća slova RSS

>

Kampanja “Stručno je ključno” u Beranama: Lični afiniteti i dobra informisanost ključni za izbor srednje škole

Kampanja “Stručno je ključno” u Beranama: Lični afiniteti i dobra informisanost ključni za izbor srednje škole
Datum objave: 14.05.2019 15:34 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Da su lični afiniteti i talenti uz dobru informisanost o programima škola ključni za odabir srednje škole, poručeno je danas beranskim polumaturantima u nastavku kampanje “Stručno je ključno! Alati budućnosti su u tvojim rukama”, u okviru koje je u Srednjoj stručnoj školi održana prezentacija obrazovnih programa koje nude škole ove opštine.

Polumaturantima su se obratili direktor Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić, direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković i direktor JU Srednja stručna škola Naser Gargović.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ovom prilikom Tomić je rekao da izuzev opsežne kampanje koju sprovodi s ciljem popularizacije stručnog obrazovanja, Ministarstvo prosvjete posvećeno i podizanju nivoa kvaliteta stručnog obrazovanja, te da su uvedeni novi, modularizovani programi u srednje stručne škole, koji uključuju potpuno novi koncept nastave i ishode učenja. Pored toga, prema njegovim riječima, Ministarstvo će uložiti oko 2,5 miliona eura u opremanje kabineta stručnih škola, a oko 2 miliona eura za rekonstrukciju tih škola, čime će značajno poboboljšani uslovi za učenje i razvoj stručnih vještina.

On je poručio osnovcima da obrate pažnju na potrebe tržišta rada i deficitarna zanimanja za koja Ministarstvo opredjeljuje značajna sredstva u vidu stipendija, ali da školu izaberu prema ličnim afinitetima.

Tomić je naglasio da je ponuda obrazovnih profila u Beranama raznovrsna, atraktivna i usklađena sa potrebama tržišta rada, a poseban akcenat je stavio na programe u trogodišnjem trajanju i dualno obrazovanje.

PR služba Ministarstva prosvjete

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković poručio je učenicima da Berane, nakon Podgorice, ima najširu obrazovnu ponudu srednjih stručnih škola. On je pozvao polumaturante da se kod svojih starijih drugara, učenika srednjih stručnih škola informišu o iskustvima iz srednjeg stručnog obrazovanja, a naročito dualnog oblika obrazovanja i izrazio nadu da će njihova pozitivna iskustva doprinijeti da pametno biraju svoje buduće zanimanje.

On je rekao da biti učenik stručne škole nosi benefite poput stipendiranja za deficitarna zanimanja i mogućnost učešća u dualnom obliku obrazovanja, ali i ovladavanje poslovima budućnosti.

Poručio je učenicima da razmisle da li je bolje da koriste aplikacije koje su drugi osmislili, ili da ih oni sami kreiraju i žive od toga.

PR služba Ministarstva prosvjete

Direktor JU Srednja stručna škola Naser Gargović, pozvao je osnovce da se informišu o ponudi srednjih stručnih škola na teritoriji Opštine, te da pametno biraju svoje buduće zanimanje.

Na današnjem događaju, učenici JU Srednja medicinska škola “Dr Branko Zogović” demonstrirali su prvu pomoć, učenici JU Srednja stručna škola predstavili su profile Elektrotehničar za veb i mobilne aplikacije i Frizer, dok su đaci JU Srednja stručna škola "Vukadin Vukadinović" predstavili profile Kuvar i Tehničar drvoprerade.

Kampanja „Stručno je ključno“ jedna od najuspješnijih u organizaciji Ministarstva prosvjete, kao i da je već pokazala odlične rezultate u borbi protiv predrasuda vezanih za srednje stručne škole za koje su danas zainteresovani i odlični đaci, a broj učenika na trećem stepenu uvećan je za oko 200% u odnosu na pretprošlu školsku godinu.

Prezentacija u Beranama samo je jedan u nizu događaja u okviru Kampanje kojim Ministarstvo, Centar za stručno obrazovanje i srednje stručne škole teže da učenicima predoče kakve im mogućnosti stručno obrazovanje nudi, kako bi ono postalo njihov prvi, a ne rezervni izbor. Sljedeći događaj promocije srednjih stručnih škola biće održan 17. maja u Budvi, u Srednjoj mješovitoj školi „Danilo Kiš“.