Manja slova Veća slova RSS

>

Postignuća Crne Gore u inkluzivnom i predškolskom obrazovanju primjer za druge države

Postignuća Crne Gore u inkluzivnom i predškolskom obrazovanju primjer za druge države
Datum objave: 19.04.2019 13:39 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Iskustva i postignuća Crne Gore u inkluzivnom i predškolskom obrazovanju predstavljaju primjer dobre prakse za druge države, poručeno je na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i šefa kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Osame Kogalija. Na sastanku su najavljene su i nove aktivnosti u oblasti prevencije nasilja u školama, rada sa roditeljima u okviru projekta „Pozitivno roditeljstvo” i aktivnosti u cilju podsticanja kritičkog razmišljanja kod učenika.

Ministar je zahvalio timu kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori na svesrdnoj podršci i zajedničkim koracima koji su napravljeni na putu obezbjeđenja boljih uslova za mališane širom Crne Gore kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje, povećanje procenta upisa djece u vrtiće sa 50% na 70%, kao i mnoštvo inovativnih projekata u oblasti osnovnog obrazovanja i prevencije vršnjačkog nasilja.

PR služba Ministarstva prosvjete

On je rekao da je obrazovni sistem otvoren za unapređenje kvaliteta i modernizaciju obrazovanja u svim oblastima, te iskazao spremnost za podršku inovativnim projektima. Istakavši da je prevencija nasilja u školama među prioritetima Ministarstva i društva u cjelini, ministar je ocijenio da bi dalja podrška UNICEF-a u ovoj oblasti bila više nego značajna.

Gospodin Kogali je pohvalio postignuća Crne Gore u oblasti predškolskog i inkluzivnog obrazovanja, istakavši da naša iskustva već služe kao model drugim državama.

 PR služba Ministarstva prosvjete

On je ocijenio značajnim nastojanja Ministarstva prosvjete u oblasti prevencije nasilja u školama i spremnost da se o ovoj temi govori, što ne znači da nasilja ima više, već da je obrazovni sistem spreman da se suoči sa ovim problemom. Istakavši da će UNICEF nastojati da podrži aktivnosti Ministarstva na prevenciji i suzbijanju nasilja u školama, Koagli je spomenuo i pozitivne efekte Programa razvoja socio-emiocionalnih vještina koji je implementiran u četvrtini crnogorskih osnovnih i srednjih škola, kao i potrebu da se ovaj projekat nastavi.

Na sastanku je bilo riječi o daljem razvoju UPSHIFT projekta koji je prvi put sproveden upravo u Crnoj Gori, a ima za cilj rad sa djecom na prepoznavanju i rješavanju problema u njihovoj zajednici. Nakon Crne Gore, ovaj projekat je implementiran u još nekoliko zemalja, a ocijenjen je kao odličan način da se kod učenika podstakne kritičko razmišljanje.

PR služba Ministarstva prosvjete