Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović na Danu otvorenih vrata: Fakultet nije samo jedan formalni korak, već stvaranje budućnosti

Šehović na Danu otvorenih vrata: Fakultet nije samo jedan formalni korak, već stvaranje budućnosti
Datum objave: 18.04.2019 13:47 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Fakultet nije samo jedan formalni korak više, već stvaranje budućnosti, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na danas održanom Danu otvorenih vrata UCG koji organizuje Studentski parlament i Karijerni centar UCG. Studentima se obratio rektor Danilo Nikolić, te zamjenik gradonačelnika Glavnog grada Časlav Vešović. Cilj Dana otvorenih vrata je približavanje principa visokog obrazovanja mladima, te mogućnosti koje se otvaraju studentima.

Kako je rekao Šehović, oko 300 studenata svake godine učestvuje u programima razmjene, dok stipendije stranih vlada dobija preko 100 studenata godišnje. Dodatno, okviru interuniverzitetske saradnje, stipendije dobija na desetine studenata godišnje, i ukupan broj mjesta na razmjenama se povećava iz godine u godinu.

“Podsjetiću da Ministarstvo svake godine opredjeljuje i sredstva za sufinansiranje školarine za oko 60 studenata magistarskih studija i preko 20 studenata doktorskih studija. Takođe, godišnje se dodjeljuje oko 300 stipendija za najbolje studente. Takođe, znati da ćete odmah po završetku studija imati mogućnost da radite i obučavate se kroz Program stručnog osposobljavanja, uz određenu naknadu, nije malo. Dakle, potrebno je da se, za početak, kvalitetno informišete.”

PR služba Ministarstva prosvjete

Fakultet stoga nikad nemojte gledati kao obavezu, jer on to nije. On je velika mogućnost. Većina od vas prisutnih ste punoljetni građani, i od vas očekujemo ne manje od toga da budete dovoljno odgovorni prema sebi, na način što ćete koristiti sve mogućnosti koje vam država u edukaciji daje, kako biste sjutra toj državi pomagali da mogućnosti bude sve više”, zaključio je Šehović.

Rektor Nikolić poručio je da je obaveza Univerziteta da studente pripremi za buduće karijere, da ih promoviše u buduće lidere crnogorskog društva i da utemelji znanje, kroz razne aktivnosti i rad sa preko 100 partnerskih univerziteta.

Vešović je rekao: “Usmjerite se na zanimanja i profesije koje su u modernom dobu i modernoj Podgorici i Crnoj Gori tražene i defincitarne. Steknite znanja koja će vam za koju godini omogućiti da živite što ugodnije u svom gradu, svojoj državi i koja će predstavljati osnovu za dalje usavršavanje. Nemojte da prestajete sa učenjem. Time stičete najveći mogući kapital. Postajete konkurentni, cijenjeni i traženi u društvu i na tržištu rada. Želimo da Podgorica bude mjesto gdje ćete osjetiti da svakim dijelom svoga bića pripadate. Da vaš dalji razvoj bude vezan za budućnost ovog grada, da budete naš konstruktivni kritičari i njeni graditelji”.