Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић на Дану отворених врата: Факултет није само један формални корак, већ стварање будућности

Шеховић на Дану отворених врата: Факултет није само један формални корак, већ стварање будућности
Датум објаве: 18.04.2019 13:47 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Факултет није само један формални корак више, већ стварање будућности, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на данас одржаном Дану отворених врата УЦГ који организује Студентски парламент и Каријерни центар УЦГ. Студентима се обратио ректор Данило Николић, те замјеник градоначелника Главног града Часлав Вешовић. Циљ Дана отворених врата је приближавање принципа високог образовања младима, те могућности које се отварају студентима.

Како је рекао Шеховић, око 300 студената сваке године учествује у програмима размјене, док стипендије страних влада добија преко 100 студената годишње. Додатно, оквиру интеруниверзитетске сарадње, стипендије добија на десетине студената годишње, и укупан број мјеста на размјенама се повећава из године у годину.

“Подсјетићу да Министарство сваке године опредјељује и средства за суфинансирање школарине за око 60 студената магистарских студија и преко 20 студената докторских студија. Такође, годишње се додјељује око 300 стипендија за најбоље студенте. Такође, знати да ћете одмах по завршетку студија имати могућност да радите и обучавате се кроз Програм стручног оспособљавања, уз одређену накнаду, није мало. Дакле, потребно је да се, за почетак, квалитетно информишете.”

ПР служба Министарства просвјете

Факултет стога никад немојте гледати као обавезу, јер он то није. Он је велика могућност. Већина од вас присутних сте пунољетни грађани, и од вас очекујемо не мање од тога да будете довољно одговорни према себи, на начин што ћете користити све могућности које вам држава у едукацији даје, како бисте сјутра тој држави помагали да могућности буде све више”, закључио је Шеховић.

Ректор Николић поручио је да је обавеза Универзитета да студенте припреми за будуће каријере, да их промовише у будуће лидере црногорског друштва и да утемељи знање, кроз разне активности и рад са преко 100 партнерских универзитета.

Вешовић је рекао: “Усмјерите се на занимања и професије које су у модерном добу и модерној Подгорици и Црној Гори тражене и дефинцитарне. Стекните знања која ће вам за коју години омогућити да живите што угодније у свом граду, својој држави и која ће представљати основу за даље усавршавање. Немојте да престајете са учењем. Тиме стичете највећи могући капитал. Постајете конкурентни, цијењени и тражени у друштву и на тржишту рада. Желимо да Подгорица буде мјесто гдје ћете осјетити да сваким дијелом свога бића припадате. Да ваш даљи развој буде везан за будућност овог града, да будете наш конструктивни критичари и њени градитељи”.