Manja slova Veća slova RSS

>

Delegacija Vlade CG na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu

Delegacija Vlade CG na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu
Datum objave: 03.04.2019 12:16 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović učestvovaće na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji se održava 4. i 5. aprila 2019. godine u Beogradu u sastavu Delegacije Vlade Crne Gore koju predvodi ministarka javne uprave Suzana Pribilović, a u kojoj je takođe i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Drugi digitalni samit otvoriće predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabrijel, i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije, Houlin Đao.

Održavanje Digitalnog samita inicirano je Višegodišnjim akcionim planom za regionalnu ekonomsku saradnju u okviru Berlinskog procesa, inicijative čiji je cilj unapređenje regionalne saradnje, a prvi takav skup održan je prošle godine u Skoplju.

U okviru Digitalnog samita u Beogradu biće organizovan ministarski panel, na kojem će ministri razgovarati o putu Zapadnog Balkana u oblasti digitalizacije i implementacije ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Ministar Šehović će na Samitu govoriti u okviru panela Digitalne vještine na temu “Reforma školstva za digitalnu budućnost“, dok će ministarka Pribilović govoriti u okviru panela „Digitalna ekonomija i društvo.

Tokom Drugog digitalnog samita biće potpisan Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije - o uzajamnom priznavanju usluga certifikovanja za elektronske transakcije, koje se pružaju u Crnoj Gori i kvalifikovanih usluga od povjerenja, koje se pružaju u Republici Srbiji i Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, od strane ministara resornih ministarstava Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Kosova, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije. Sporazume će potpisati Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo ekonomije.

Tokom Samita biće organizovane brojne diskusije, okrugli stolovi i sastanci na temu digitalizacije i regionalne saradnje, a četiri glavna panela su na temu: Digitalne vještine, Povjerenje i bezbjednost, Mreže i usluge digitalnog okruženja, Digitalna ekonomije i društvo.

Samit će okupiti oko 3.000 učesnika iz 30 ekonomija Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta.

PR Služba Ministarstva prosvjete