Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Делегација Владе ЦГ на Другом дигиталном самиту Западног Балкана у Београду

Делегација Владе ЦГ на Другом дигиталном самиту Западног Балкана у Београду
Датум објаве: 03.04.2019 12:16 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић учествоваће на Другом дигиталном самиту Западног Балкана, који се одржава 4. и 5. априла 2019. године у Београду у саставу Делегације Владе Црне Горе коју предводи министарка јавне управе Сузана Прибиловић, а у којој је такође и министарка економије Драгица Секулић.

Други дигитални самит отвориће предсједница Владе Србије, Ана Брнабић, европска комесарка за дигиталну економију и друштво, Марија Габријел, и генерални секретар Међународне уније за телекомуникације, Хоулин Ђао.

Одржавање Дигиталног самита иницирано је Вишегодишњим акционим планом за регионалну економску сарадњу у оквиру Берлинског процеса, иницијативе чији је циљ унапређење регионалне сарадње, а први такав скуп одржан је прошле године у Скопљу.

У оквиру Дигиталног самита у Београду биће организован министарски панел, на којем ће министри разговарати о путу Западног Балкана у области дигитализације и имплементације циљева Дигиталне агенде за Западни Балкан.

Министар Шеховић ће на Самиту говорити у оквиру панела Дигиталне вјештине на тему “Реформа школства за дигиталну будућност“, док ће министарка Прибиловић говорити у оквиру панела „Дигитална економија и друштво.

Током Другог дигиталног самита биће потписан Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Србије - о узајамном признавању услуга цертификовања за електронске трансакције, које се пружају у Црној Гори и квалификованих услуга од повјерења, које се пружају у Републици Србији и Споразум о смањењу цијена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону Западног Балкана, од стране министара ресорних министарстава Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Косова, Републике Сјеверне Македоније и Републике Србије. Споразуме ће потписати Министарство јавне управе и Министарство економије.

Током Самита биће организоване бројне дискусије, округли столови и састанци на тему дигитализације и регионалне сарадње, а четири главна панела су на тему: Дигиталне вјештине, Повјерење и безбједност, Мреже и услуге дигиталног окружења, Дигитална економије и друштво.

Самит ће окупити око 3.000 учесника из 30 економија Западног Балкана, Европе и свијета.

ПР Служба Министарства просвјете