Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović: Zajedno kreiramo optimalne uslove za studente

Šehović: Zajedno kreiramo optimalne uslove za studente
Datum objave: 03.04.2019 11:57 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Zajedno kreiramo optimalne uslove za studente, kao pokretačku snagu naše zemlje, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem Forumu „Pitaj ministra“. Naime, ministri prosvjete, nauke i sporta i mladih, Damir Šehović, Sanja Damjanović i Nikola Janović, razgovarali su danas sa oko 60 studenata svih univerziteta u Crnoj Gori u okviru drugog Foruma „Pitaj ministra“, koji je organizovao Generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa Rektoratom UCG, Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom sporta i mladih i Ministarstvom nauke, a u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP. Forum su otvorili Glavni pregovarač Aleksandar Drljević i Rektor Univerziteta Crne Gore, Danilo Nikolić.

Ministar Šehović je podsjetio da su prošle godine uvedene besplatne osnovne i master studije, a da je ove studijske godine upisana druga generacija studenata koji ne plaćaju školarinu, njih 3.541. „Uveli smo prijemni ispit na besplatni magisterij od 2021. godine, kako bi osigurali da privilegiju upisivanja besplatnih magistarskih studija imaju najbolji. Uveli smo obaveznu praksu na sve fakultete u obimu od 25%. Osnovali smo Agenciju za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja. Izradili smo prvi Zakon o akademskom integritetu koji nemaju zemlje regiona i šire, a pribavili smo i softver protiv plagijarizma za sve fakultete“, kazao je on.

Podsjetio je i da Ministarstvo svake godine Ministarstvo opredjeljuje sredstva za sufinansiranje školarine za oko 60 studenata magistarskih studija i preko 20 studenata doktorskih studija. Takođe, godišnje se dodjeljuje oko 300 stipendija za najbolje studente. Kako je istakao, “godišnje se izdvaja za: studentske kredite oko 1 400 000 eura, za stipendije i sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija preko 450 000 eura, a za dotacije domovima preko 2 miliona eura”.

Dodatno, kako je ministar rekao, iz godine u godinu se povećavaju potencijali za internacionalizaciju visokog obrazovanja, te godišnje preko 300 studenata učestvuje u programima razmjene.

Bilo je rijeci o Zakonu o akademskom integritetiu koji je Crna Gora prva u regionu i šire usvojila kao i generalno akademskom integritetu u visokom obrazovanju, kao i zapošljavanju visokoškolaca. Razgovarano je i o modelu studija, te generalno ambijentu u kome funkcionise studentska populacija.
Glavni pregovarač Aleksandar Drljević čestitao je studentima predstojeći praznik i poručio da su oni najvažniji resurs i najveće bogatstvo ovog društva. Rektor Univerziteta Crne Gore, Danilo Nikolić, istakao je da su studenti, kao predstavnici buduće intelektualne elite i generičke snage razvoja crnogorskog društva, ključni svjedoci adekvatne primjene visoko-obrazovnih programa, naučno-razvojnih projekata i kulturno-sportskih sadržaja iz univerzitetskog i šireg društvenog miljea.

U neformalnom razgovoru, ministri su predstavili rad resora na čijem su čelu i odgovorali na brojna pitanja studenata iz domena njihovih obrazovnih potreba, stručnih interesovanja i profesionalnih očekivanja.

PR služba Ministarstva prosvjete