Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић: Заједно креирамо оптималне услове за студенте

Шеховић: Заједно креирамо оптималне услове за студенте
Датум објаве: 03.04.2019 11:57 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Заједно креирамо оптималне услове за студенте, као покретачку снагу наше земље, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на данашњем Форуму „Питај министра“. Наиме, министри просвјете, науке и спорта и младих, Дамир Шеховић, Сања Дамјановић и Никола Јановић, разговарали су данас са око 60 студената свих универзитета у Црној Гори у оквиру другог Форума „Питај министра“, који је организовао Генерални секретаријат Владе, у сарадњи са Ректоратом УЦГ, Министарством просвјете, Министарством спорта и младих и Министарством науке, а у оквиру пројекта ЕУ4МЕ, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП. Форум су отворили Главни преговарач Александар Дрљевић и Ректор Универзитета Црне Горе, Данило Николић.

Министар Шеховић је подсјетио да су прошле године уведене бесплатне основне и мастер студије, а да је ове студијске године уписана друга генерација студената који не плаћају школарину, њих 3.541. „Увели смо пријемни испит на бесплатни магистериј од 2021. године, како би осигурали да привилегију уписивања бесплатних магистарских студија имају најбољи. Увели смо обавезну праксу на све факултете у обиму од 25%. Основали смо Агенцију за контролу квалитета високог образовања. Израдили смо први Закон о академском интегритету који немају земље региона и шире, а прибавили смо и софтвер против плагијаризма за све факултете“, казао је он.

Подсјетио је и да Министарство сваке године Министарство опредјељује средства за суфинансирање школарине за око 60 студената магистарских студија и преко 20 студената докторских студија. Такође, годишње се додјељује око 300 стипендија за најбоље студенте. Како је истакао, “годишње се издваја за: студентске кредите око 1 400 000 еура, за стипендије и суфинансирање магистарских и докторских студија преко 450 000 еура, а за дотације домовима преко 2 милиона еура”.

Додатно, како је министар рекао, из године у годину се повећавају потенцијали за интернационализацију високог образовања, те годишње преко 300 студената учествује у програмима размјене.

Било је ријеци о Закону о академском интегритетиу који је Црна Гора прва у региону и шире усвојила као и генерално академском интегритету у високом образовању, као и запошљавању високошколаца. Разговарано је и о моделу студија, те генерално амбијенту у коме функционисе студентска популација.
Главни преговарач Александар Дрљевић честитао је студентима предстојећи празник и поручио да су они најважнији ресурс и највеће богатство овог друштва. Ректор Универзитета Црне Горе, Данило Николић, истакао је да су студенти, као представници будуће интелектуалне елите и генеричке снаге развоја црногорског друштва, кључни свједоци адекватне примјене високо-образовних програма, научно-развојних пројеката и културно-спортских садржаја из универзитетског и ширег друштвеног миљеа.

У неформалном разговору, министри су представили рад ресора на чијем су челу и одговорали на бројна питања студената из домена њихових образовних потреба, стручних интересовања и професионалних очекивања.

ПР служба Министарства просвјете