Manja slova Veća slova RSS

>

U četiri opštine promovisan upis u vrtiće, osnovne i srednje škole djece RE populacije

U četiri opštine promovisan upis u vrtiće, osnovne i srednje škole djece RE populacije
Datum objave: 02.04.2019 14:18 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete i ove godine, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Zavodom za školstvo, Nacionalnim romskim savjetom i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima pripadnika romske i egipćanske populacije, od 21. do 28. marta promovisalo je upis u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, prvi razred osnovne škole i srednje škole u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Baru.

Ove četiri opštine posjetio je tim sastavljen od predstavnika navedenih institucija i nevladinih organizacija koji su razgovarali s roditeljima i djecom doraslom za upis u predškolsko vaspitanje i u prvi razred osnovne škole, sa ciljem da im se ukaže na obavezu i značaj osnovnog obrazovanja. Oni su takođe, razgovarali i sa učenicima devetog razreda osnovne škole kako bi ih podstakli na upis u srednje škole. Ideja kampanje je podizanje svijesti roditelja o važnosti njihove podrške djeci na putu obrazovanja.

Promocija je počela 21. marta u Podgorici u prostorijama JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ razgovorom sa učenicima devetog razreda podgoričkih osnovnih škola koji žele da nastave školovanje i upišu srednju školu. Promocija upisa RE djece u predškolsko obrazovanje i u prvi razred osnovne škole u Podgorici je održana 27. marta u prostorijama JPU „Đina Vrbica“ u Vrelima, gdje je bilo prisutno 32 roditelja.

PR služba Ministarstva prosvjete

U Nikšiću promocija je održana 22. marta u JU OŠ „Mileva Lajović-Lalatović“. Roditeljima su podijeljeni informativni flajeri koji nude sve neophodne informacije o postupku upisa djece u prvi razred, kao i opis svih roditeljskih aktivnosti koje prethode upisu djece. Flajeri su štampani na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku.

Takođe, roditelji su upoznati s mjerama i aktivnostima koje Ministarstvo prosvjete zajedno s partnerima preduzima za povećanje stope upisa romske djece u školu, kao i s mjerama podrške u obrazovanju. 

Promocija upisa u vrtić i osnovnu školu je održana i u Beranama 26. marta, u naselju Riversajd, a nešto kasnije u JU OŠ „ Radomir Mitrović“ razgovaralo se sa učenicima devetog razreda o upisu u srednju školu.

PR služba Ministarstva prosvjete

U Baru je 28. marta održana promocija za upis u predškolsko obrazovanje i u prvi razred osnovne škole u JPU „Vukosava Ivanović-Mašanović’“.

Promocija upisa jedna je od aktivnosti koje su predviđene Strategijom za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020. Kao jednu od mjera koje se preduzimaju radi poboljšanja obrazovnih postignuća, Ministarstvo prosvjete obezbjeđuje komplete udžbenika za učenike osnovne škole i obezbjeđuje prevoz za učenike koji se obrazuju u Podgorici, Beranama i Nikšiću.

Tokom kampanje roditeljima su predočeni napori koje država preduzima u cilju inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori. Ta podrška se ogleda ne samo u dodjeljivanju besplatnih udžbenika, već i stipendija za učenike srednjih škola, kao i za studente.

Tim koji je razgovarao s roditeljima izrazio je zadovoljstvo brojnošću roditelja koji su prisustvovali promocijama u sve četiri opštine.