Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У четири општине промовисан упис у вртиће, основне и средње школе дјеце РЕ популације

У четири општине промовисан упис у вртиће, основне и средње школе дјеце РЕ популације
Датум објаве: 02.04.2019 14:18 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете и ове године, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права, Заводом за школство, Националним ромским савјетом и невладиним организацијама које се баве питањима припадника ромске и египћанске популације, од 21. до 28. марта промовисало је упис у предшколско васпитање и образовање, први разред основне школе и средње школе у Подгорици, Никшићу, Беранама и Бару.

Ове четири општине посјетио је тим састављен од представника наведених институција и невладиних организација који су разговарали с родитељима и дјецом дораслом за упис у предшколско васпитање и у први разред основне школе, са циљем да им се укаже на обавезу и значај основног образовања. Они су такође, разговарали и са ученицима деветог разреда основне школе како би их подстакли на упис у средње школе. Идеја кампање је подизање свијести родитеља о важности њихове подршке дјеци на путу образовања.

Промоција је почела 21. марта у Подгорици у просторијама ЈУ ОШ „Божидар Вуковић Подгоричанин“ разговором са ученицима деветог разреда подгоричких основних школа који желе да наставе школовање и упишу средњу школу. Промоција уписа РЕ дјеце у предшколско образовање и у први разред основне школе у Подгорици је одржана 27. марта у просторијама ЈПУ „Ђина Врбица“ у Врелима, гдје је било присутно 32 родитеља.

ПР служба Министарства просвјете

У Никшићу промоција је одржана 22. марта у ЈУ ОШ „Милева Лајовић-Лалатовић“. Родитељима су подијељени информативни флајери који нуде све неопходне информације о поступку уписа дјеце у први разред, као и опис свих родитељских активности које претходе упису дјеце. Флајери су штампани на црногорском, албанском и ромском језику.

Такође, родитељи су упознати с мјерама и активностима које Министарство просвјете заједно с партнерима предузима за повећање стопе уписа ромске дјеце у школу, као и с мјерама подршке у образовању. 

Промоција уписа у вртић и основну школу је одржана и у Беранама 26. марта, у насељу Риверсајд, а нешто касније у ЈУ ОШ „ Радомир Митровић“ разговарало се са ученицима деветог разреда о упису у средњу школу.

ПР служба Министарства просвјете

У Бару је 28. марта одржана промоција за упис у предшколско образовање и у први разред основне школе у ЈПУ „Вукосава Ивановић-Машановић’“.

Промоција уписа једна је од активности које су предвиђене Стратегијом за побољшање положаја Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020. Као једну од мјера које се предузимају ради побољшања образовних постигнућа, Министарство просвјете обезбјеђује комплете уџбеника за ученике основне школе и обезбјеђује превоз за ученике који се образују у Подгорици, Беранама и Никшићу.

Током кампање родитељима су предочени напори које држава предузима у циљу инклузије Рома и Египћана у Црној Гори. Та подршка се огледа не само у додјељивању бесплатних уџбеника, већ и стипендија за ученике средњих школа, као и за студенте.

Тим који је разговарао с родитељима изразио је задовољство бројношћу родитеља који су присуствовали промоцијама у све четири општине.