Manja slova Veća slova RSS

>

Otvoreno 1500 mjesta u vrtićima, ove godine počinje izgradnja još nekoliko

Otvoreno 1500 mjesta u vrtićima, ove godine počinje izgradnja još nekoliko
Datum objave: 27.03.2019 15:59 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


“U prethodne dvije ipo godine otvoreno je oko 1 500 mjesta u vrtićima širom Crne Gore, vrtić u Tuzima se gradi, a ove godine očekuje se početak gradnje vrtića u Bloku 6 i u Pljevljima”, rekla je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić. Kako je navela, u toku je i izbor izvođača radova i na vrtićima u Rožajama i Herceg Novom. Za naredni period planirana je i gradnja vrtića drugih u Podgorici i to u City kvartu, Tuškom putu, Zlatici i Starom aerodromu, ali i u Beranama, Bijelom Polju, Baru, Ulcinju i Plavu, i svi su u različitim fazama. Osim toga, planirane su obimne rekonstrukcije vrtića u Kotoru i dva u Podgorici.

Lekić je, govoreći o proširenju predškolskih kapaciteta, rekla da se grade novi vrtići, ali i traže već postojeći koji su u vlasništvu drugih subjekata, a koji bi mogli biti adaptirani i pretvoreni u vrtiće. “Tako postoji mogućnost da predškolska ustanova “Đina Vrbica” dobije još jedan prostor na adaptaciju, dok je predškolska ustanova “Ljubica Popović” već dobila prostor na adaptaciju od Ministarstva odbrane”.

PR služba Ministarstva prosvjete

Kako je istakla, napravljen je iskorak i time što je obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem povećan u prethodnih par godina sa 50 na oko 70 procenata. Preciznije, obuhvat po godinama je bio kako slijedi: 2016/17= preko 18 000 djece, 2017/18= preko 20 000 djece, 2018/19 = preko 12 000 djece. Dodatno, uvedeno je učenje engleskog jezika u sve vrtiće od 3. godine.

Vuk Stanišić, direktor Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” rekao je: “Mi kao Uprava prije svega činimo postojeće vrtiće bezbjednim i udobnim. Ulagali smo u prethodnom periodu u vrtiće kod Gintaša, Maslinama, Zeti, Koniku, a prioriteti su nam vrtići na Zabjelu “Leptirić” i “Poletarac”. I dalje tragamo za novim postojećim prostorima u javnom vlasništvu, koje bismo adaptirali i pretvorili vrtiće, a na tragu smo i još jednog novog rješenja na Zabjelu”.

PR služba Ministarstva prosvjete

Slavica Luburić, direktorica Javne predškolske ustanove “Ljubica Popović”, rekla je: “Adaptirali smo sve svoje već postojeće kapacitete i u okviru njih otvorili 12 novih vaspitnih grupa. U prethodnom periodu smo značajno povećali kapacitete ustanove. Dobili smo i prostor u Bloku V od strane Ministarstva odbrane, koji će biti pretvoren u vaspitnu jedinicu”.

PR služba Ministarstva prosvjete

Na teritoriji čitave Crne Gore ima 136 javnih vaspitnih jedinica odnosno javnih vrtića, u okviru kojih je organizovana 681 vaspitna grupa.