Manja slova Veća slova RSS

>

Ambasada Republike Poljske u Podgorici obavještava zainteresovane kandidate o mogućnosti konkurisanja za stipendiju za istraživački grant “Kšištof Skubiševski 2019”

Ambasada Republike Poljske u Podgorici obavještava zainteresovane kandidate o mogućnosti konkurisanja za stipendiju za istraživački grant “Kšištof Skubiševski 2019”
Datum objave: 27.03.2019 07:56 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ambasada Republike Poljske u Podgorici obavještava zainteresovane kandidate o mogućnosti konkurisanja za stipendiju za istraživački grant “Kšištof Skubiševski 2019” (“Krzysztof Skubiszewski 2019”), ministra vanjskih poslova Republike Poljske (1989-1993) prvog ministra inostranih poslova nakon povratka nezavisnosti.

Stipendija i istraživački grant namijenjeni su kandidatima sa područja Srednje Evrope, Balkana, baltičkih zemalja, Istočne Evrope, Rusije, Srednje Azije i zemalja Kavkaza, osobama koje su odbranile doktorat (ili imaju značajna akademska dostignuća), ili su završile studije i pokazuju visoka dostignuća za dobrobit društva, posebno u promovisanju demokratije i vladavine prava. ministra vanjskih poslova Republike Poljske (1989-1993), prvog ministra inostranih poslova nakon povratka nezavisnosti.

Stipendija omogućava sprovođenje naučnih istraživanja u Poljskoj tokom akademske 2019/2020. godine, u saradnji s Univerzitetom u Varšavi, ili drugim poljskim univerzitetima, u oblasti prava, političkih nauka i najnovije istorije. Cilj stipendije je širenje demokratije, ljudskih prava, vladavine prava i poštovanja međunarodnog prava.

Fondacija će dodijeliti jednu stipendiju i dva granta za akademsku 2019/2020. godinu. Boravak u Poljskoj počinje 1. oktobra 2019. godine i trajaće do 9 mjeseci (cijelu akademsku 2019/2020. godinu), a na zahtjev stipendiste, boravak može trajati i kraće od 9 mjeseci, a može početi i nakon 1. oktobra. Procedura prijema biće završena do 10. juna 2019. godine.

Detaljne informacije o stipendiji i istraživačkom grantu, na engleskom jeziku, zainteresovani mogu naći na sljedećoj internet adresi: https://apply.skubi.net/stipendium2019_en.html
Furmular za registraciju može se preuzeti sa sljedeće internet adrese: https://apply.skubi.eu.org/index.php/register/
Formular za prijavljivanje može se preuzeti sa sljedeće internet adrese: https://apply.skubi.eu.org/index.php/login/

Prijave se podnose do 8. aprila 2019. godine.

OVDJE se može preuzeti flajer o ovoj stipendiji.
Kontakt elektronska adresa u Fondaciji „Kšištof Skubiševski”: stypendia@skubi.net
Kontakt telefon: +48 883 188 969