Manja slova Veća slova RSS

>

Ministarstvo prosvjete i Glavni grad zajedno će raditi na preduslovima za izgradnju obrazovnih ustanova vrijednih 40 miliona eura

Ministarstvo prosvjete i Glavni grad zajedno će raditi na preduslovima za izgradnju obrazovnih ustanova vrijednih 40 miliona eura
Datum objave: 22.03.2019 12:49 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete i Glavni grad zajedno će raditi na stvaranju preduslova za izgradnju obrazovnih ustanova, kao i na zajedničkim projektima poput ozelenjavanja školskih dvorišta, zaključeno je na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa gradonačelnikom dr Ivanom Vukovićem sa saradnicima. Teme sastanka bile su ustupanje lokacija u vlasništvu Glavnog grada za izgradnju obrazovnih objekata, te komunalno opremanje tih lokacija, a sve u cilju efikasne realizacije projekata. Svi planirani projekti u Glavnom gradu vrijedni su oko 40 miliona eura.

Ministar Šehović rekao je da je pred Ministarstvom prosvjete veliki investicioni ciklus u kome su planirane pripremne aktivnosti i gradnja više desetina objekata obrazovanja, a koji se finansiraju na različite načine: od nacionalnog budžeta, do projekata koji će se jednim dijelom finansirati iz kreditnih linija sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope i Evropskom investicionim bankom. Od toga, veliki dio je upravo u Glavnom gradu, sa ciljem stvaranja optimalnih uslova za boravak i razvoj djece koja odrastaju na teritoriji Podgorice.

Gradonačelnik Vuković istakao je da je strateško opredjeljenje Glavnog grada da ustupa zemljište za izgradnju ove vrste objekata, u korist prije svega djece, što je bila i dosadašnja dobra praksa. Razgovarano je i o načinima komunalnog opremanja tog zemljišta. Dodatno, dogovoreno je i da se nastavi identifikacija objekata u vlasništvu Glavnog grada, koji bi se mogli rekonstruisati i prilagoditi potrebama vrtića, u cilju rasterećenja predškolskih ustanova.


Na kraju, ministar Šehović i gradonačelnik Vuković saglasili su se da je neophodno nastaviti pripreme za projekat zajedničkog uređenja dvorišta škola i vrtića, te pretvaranja istih u parkove, tamo gdje je to moguće. Dogovoreno je i formiranje tima koji će na dnevnoj osnovi komunicirati i operacioalizovati obaveze u vezi sa izgradnjom obrazovnih objekata.