Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

112 година подгоричке гимназије: У времену кад се нуди све, треба пронаћи само једно - себе самог

112 година подгоричке гимназије: У времену кад се нуди све, треба пронаћи само једно - себе самог
Датум објаве: 18.02.2019 14:04 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У времену у коме се нуди све треба пронаћи само једно: себе самог, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на Дану гимназије “Слободан Шкеровић” која је данас прославила 112 година постојања.

Министар је ученицима поручио да никад не дозволе да их неко са њиховим пристанком сведе на форму, те да се собом морају увијек темељито бавити: “Бавите се собом темљено, јер ви то заслужујете. Немојте никад дозволити да будете инстант конзумент инстант производа. Не дозволите никад да вас неко са вашим пристанком, непримјетно сведе на форму. Захтијевајте од школа да вас науче формулама и датумима, али и правој мјери вриједности.

ПР служба

Дакле, друшвени и технолошки напредак довео нас је до момента у коме наша примарна брига није више физичко самоодржање. Зато се сад пред нас поставља изазов друге врсте, а то је како одговорити на питање: шта ћете урадити са собом онда кад обезбиједите да сте у физичком смислу здрави, безбједни и подмирени. Очекујем, боље рећи захтијевам, да школе буду ваш ослонац управо у тражењу одговора на то питање.

Посебно важна је изградња укуса данас, када су сви могући садржаји надохват руке. Када се младима на сваком кораку нуде пречице, скраћене верзије уџбеника; цитати умјесто читаве књиге; филм умјесто лектире; получасовне радионице након којих се обећава професионални успјех. И зато дјецо школа треба да вас научи ономе што ћу вам и ја сад рећи: нема инстант успјеха и образовања. Нема површног и брзог рада на себи. Нема тог цитата који је бољи од књиге.

Престижна гимназија “Слободан Шкеровић”, кроз коју је прошло преко 30 хиљада ученика, међу којима су неки од највећих људи који служе на понос овом друштву, показала је да у потпуности разумије ту своју мисију. Показала је да учи своје ђаке да никад ништа не прихватају олако и да у себи траже вриједност, а онда ће спонтано ту вриједност преносити на околину.

ПР служба Министарства просвјете

За то је потребна мудрост. А, рекао бих да се таквим постаје онда када се знање не стиче знања ради, већ када оно постаје дио нас и служи нам за самооткривање и напредак духа. Велико ми је задовољство што на путу вашег самооткривања и усвајања правих вриједности имамо и подгоричку гимназију. Јер вама драга дјецо, која имате привилегију да у овом здању боравите, са приличном извјесношћу могу рећи да имате значајне шансе да будете не само образовани, већ и истински срећни.“

Директорица Гимназије Зоја Бојанић – Лаловић поручила је да је мото Гимназије и даље царпе дием – искористи дан, те да Школа чини све да на том путу буде највећа подршка ученицима: „За 112 година свог постојања Гимназија је била свједок историјских промјена, али никад није престала да буде симбол живота и борбе за остварење људских идеала. Допринос и дјела њених ученика и професора тако су постала дио наше историје, науке и културе.

ПР служба Министарства просвјете

Њен просвјетни значај и утицај на живот Подгорице и Црне Горе, обавезује нас да наставимо да дајемо допринос и као појединци и као друштво, како бисмо сачували традиционалне вриједности ове установе. Данашњи датум нас и подсјећа на чињеницу да је мало грађевина попут Гимназије, које трају као свједоци људи и догађаја са почетка 20. вијека и које су препознатљиви симболи. Подсјећа нас и на сва она имена која су преносила просвјетитељску мисију, на све оне успјешне генерацијее, прегаоце и ствараоце.

Претходну годину су обиљежили и значајни догађаји којима смо скренули пажњу на важност наше установе. То је резултирало прије свега пројеком енергетске ефикасности, којим је најљепша зграда опремљена за још 112 година постојања. Реконструисана је и фискултурна сала, а ученици су креирали себи простор за дружење. Јер гимназијалци увијек траже више и граница за њихову креативност нема.

ПР служба Министарства просвјете

Три прва мјеста из биологије, прво мјесто из математике, прво мјесто из физике, прво и друго мјесто из француског језика, прво мјесто из италијанског, успјеси на спортским такмичењима... Оваква структура ученика тражи рад и залагање наставника. Са друге стране, највећи број награђених наставника из Фонда за квалитет и таленте су управо из Гимназије. Јер смо свјесни да је вријеме младих људи и ми смо ти који треба да их подрже, како би дали допринос за бољу будућност.

Уграби дан... и буди човјек“.

...............................................................................................................................................

Указом књаза Николе 1907. године отворена је Нижа државна гимназија у Подгорици. Виши разреди, В и ВИ, отворени су 1914. и 1915. године. Била је то прва четвороразредна средња општеобразовна школа у Подгорици. Од 1955. године гимназија постаје четвороразредна школа, јер основна школа постаје осморазредна. Гимназија је добитник републичке награде “Октоих” 1981. године “за нарочите заслуге и успјехе у васпитању и образовању младих нараштаја и значајан допринос ширењу просвјете и културе”. Школа 1960. године добија име Гимназија “Слободан Шкеровић”.

Током рада Гимназије у њој се образовало десетине хиљада ђака, од којих су многи постали научници, књижевници, поблицисти, стручњаци разних профила из области друштвених и фундаменталних наука, политичари и умјетници.

Гимназију “Слободан Шкеровић” похађа преко 1.500 ученика уписаних у више десетина одјеељења, од чега 5 одјељења специјалистичке Гимназије - филолошко, математичко, двојезично и два спортска одјељења.

ВИДЕО: