Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министарство просвјете потписало меморандум са Заводом за трансфузију: просвјета у систему добровољног давалаштва крви

Министарство просвјете потписало меморандум са Заводом за трансфузију: просвјета у систему добровољног давалаштва крви
Датум објаве: 15.02.2019 13:22 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић потписао је данас меморандум о сарадњи са директорицом Завода за трансфузију крви Црне Горе Горданом Рашовић. Меморандум се заснивна на принципима добровољности и аутономности обије стране, а подразумијева, између осталог, да ће Министарство учествовати у организацији акције добровољног давања крви једном током године међу својим запосленима, али и особљем у образовним установама. 

Осим наведеног, министар Шеховић истакао је да ће свака школа у Црној Гори именовати координатора за добровољно давалаштво крви, пожељно руководећи кадар, чије ће дужности бити координација за представницима Завода у вези са организовањем едукативно-мотивационих предавања међу ученицима, те мотивација запослених за учешће у акцијама добровољног давања крви.

ПР служба Министарства просвјете

„У претходном периоду смо и ја и моји сарадници давали допринос на начин што смо и сами учествовали у акцијама добровољног давалаштва, али ипак смо одлучили да подигнемо тај допринос на један виши ниво. Цијенили смо да је то насврсисходније управо потписивањем оваквог меморандума о сарадњи, којим се овакви хумани напори институционализују“, рекао је Шеховић. 

ПР служба

„Овај меморандум цијеним важним због његове најхуманије практичне сврхе, а то помагање онима којима је то неопходно, а могуће чак и спашавање нечијег живота. Но цијеним га важним и на нивоу принципа, јер данас поручујемо да се морамо бавити другима, а не само собом, те на сопственом примјеру учимо хуманости и пружању руке ономе коме је потребна. То су вриједности које наши млади треба да усвајају кроз школовање“, закључио је Шеховић. 

Директорица Завода Гордана Рашовић истакла је значај укључивања установа и институција у систем добровољног давалаштва: „Оно што је изузетно важно јесу управо младе генерације, јер је развијање свијести дуг процес, а у томе је кључно ваше показано безрезервно разумијевање. Ми смо већ присутни са едукацијом у средњим школама, али посебно је важан овај инстутуционални вид подршке.“ 

Како је навела Рашовић, најважнији сегмент трансфузиолошке дјетаности је обезбјеђивање довољних количина крви. „А предуслов је да пружимо праве информације и разбијемо предрасуде“, закључила је Рашовић.

 

ВИДЕО:

Министар просвјете Дамир Сеховић - потписивање Меморандума о добровољном даваластву крви – ИЗЈАВА