Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Обиљежен Међународни дан жена и дјевојака у науци

Обиљежен Међународни дан жена и дјевојака у науци
Датум објаве: 12.02.2019 10:12 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Поводом обиљежавања Међународног дана жена и дјевојака у науци, Министарство просвјете,  Министарство науке, Министарство за људска и мањинска права и Амерички угао у Подгорици, организовали су предавања професорице на Универзитету Црне Горе, Ванесса-е Махонеy, као и докторанткиње на Биотехничком факултету Универзитета Црне Горе, Ане Велимировић, која су одржана у просторијама Америчког угла.

Подсјећања ради, Уједињене нације су прије четири године усвојиле Резолуцију којом је 11. фебруар проглашен за Међународни дан жена и дјевојака у науци, како би се постигао потпун и једнак приступ и учешће жена и дјевојака у науци, али и даље јачала родна равноправност. Овогодишњи Међународни дан жена и дјевојака у науци посвећен је теми: „Улагање у жене и дјевојке у науци за инклузивни зелени развој“.

ПР служба

Посјетиоци предавања су имали прилику да се упознају са научним радом, развојем истраживања али и мотивима који су подстакли ове двије успјешне научнице да се баве науком.

Ванеса Махони, Фулбрајт стипендисткиња из Њујорка, која ове године борави у Црној Гори као гостујући предавач на Универзитету Црне Горе, говорила је о свом личном путу који ју је довео до науке и понудила инспиративне савјете за успјех жена у техничким областима. Говорила је о својим инжењерским почецима на Аризона Стате Университy, докторским студијама на НYУ Медицинском факултету, тренутној улози коју као консултант и стручњак за обраду података има у ИБМ-у, као и ономе што ради у Црној Гори. По Ванесиним ријечима, за успјех је потребан упоран и вриједан рад, и кад се он удружи са мотивацијом, ништа није немогуће.

Ана Велимировић је добитница стипендије за докторска истраживања Министарства науке, захваљујући којој ће изучавати стање биодиверзитета тврде пшенице у Црној Гори, примјеном савремених молекуларних метода проучавања и документовања и допринијеће бољем очувању и одрживој употреби ове врсте. Ана је говорила о искуству током двогодишњих магистарских студија на Медитеранском агрономском институту у Грчкој у области биотехнологије и одрживе агрономије али и значају боравка у Италији, на пост мастер програму, на Истраживачком институту за бионауке и биоресурсе.