Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У школама обиљежен Дан сигурног интернета

У школама обиљежен Дан сигурног интернета
Датум објаве: 05.02.2019 14:41 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Кроз радионице и презентације за дјецу, наставнике и родитеље данас је у 32 основне и средње школе из сваке општине, обиљежен Дан сигурног интернета.

„Уз подршку Министарства просвјете у црногорским школама се по осми пут обиљежава Дан сигурног интернета. Циљ ове међународне акције је промоција безбједног и одговорног коришћења Интернета и савремених технологија, са посебним фокусом на дјецу и младе широм свијета, рекла је начелница одјељења за Информационо-комуникационе технологије Министарства просвјете, Марина Матијевић.

Она је истакла чињеницу да дјеца млађег узраста морају знати да препознају опасности на које могу наићи на Интернету, те нагласила да је циљ данашњих активности био да се ђацима представе правила којих се морају придржавати приликом коришћења информационих технологија.

ПР служба

Матијевић је рекла да у коришћењу интернета дјеца морају да обрате пажњу када остављају личне податке на друштвеним мрежама, када објављују фотографије и да избјегавају комуникацију са непознатим особама, на шта је посебно стављен акценат у оквиру данашњих активности.

Радионице за ученике одржане су у ОШ „Вукашин Радуновић“ у Беранама, ОШ „Џафер Никочевић“ у Гусињу, ОШ „Саво Илић“ у Котору, ОШ „Махмут Адровић“ у Петњици, Средњој стручној школи у Рожајама, ОШ „Марко Нуцуловић“ у Улцињу, ОШ „Душан Обрадовић“ на Жабљаку, Гимназији „Слободан Шкеровић“ и ОШ „Штампар Макарије“ у Подгорици. У трајању од једног школског часа, ђацима су представљене погодности које добијају коришћењем информационих технологија, али је нагласак стављен на њихову безбједност током откривања дигиталног свијета.

На радионицама за наставнике које су одржане у ОШ „Стефан Митров Љубиша“ у Будви, Средњој стручној школи у Бијелом Пољу, Гимназији „Танасије Пејатовић“ у Пљевљима, ОШ „Др Драгиша Ивановић“, ОШ „Милорад Муса Бурзан“, ОШ „Октоих“ и ОШ „Павле Ровински“ у Подгорици представљен је Портал за наставнике који је креиран да унаприједи коришћење ИЦТ-а и приближи информатички свијет и његове могућности наставном кадру и другим субјектима у образовању, што би подигло ниво информатичког знања. Наставницима је представљена посебна страница на Порталу која је посвећена безбједности дјеце на интернету, а на којој могу пронаћи препоруке, смјернице, истраживања, туторијале, као и линкове за пријаву нелегалног садржаја или сајбер инцидента.
У ОШ „Бајо Јојић“ у Андријевици, ОШ „Ловћенски партизански одред“ на Цетињу, ОШ „Дашо Павичић“ у Херцег Новом, ОШ „Браћа Рибар“ у Никшићу, ОШ „Петар Дедовић“ у Плаву, ОШ „Брнко Бринић“ у Тивту, ОШ „Владимир Назор“ и ОШ „Владо Милић“ у Подгорици ученици су заједно са наставницима прошли кроз апликацију НЕТ пријатељи. Апликација садржи едукативну игрицу која води дјецу кроз реалне животне сценарије и учи их да препознају, спријече, зауставе и пријаве насиље на интернету. Развијена је за дјецу узраста од 9 до 11 година. Поред реалних животних ситуација у којима се дјеца могу наћи када су онлине, апликација садржи опцију и да се пријави насиље на интернету.

Ученици ОШ „Мексико“ у Бару, ОШ „Његош“ у Даниловграду, ОШ „Ристо Манојловић“ у Колашину, ОШ „Радомир Ракочевић“ у Мојковцу, Образовних центара у Плужинама и Шавнику, као и ОШ „Доња Ржаница“ и ОШ „Вук Караџић“ у Беранама, радили су Квиз “Покажи шта знаш о сигурном Интернету”. У квизу су обрађене најзначајније теме из области безбједности дјеце на Интернету. На шаљив и дјеци прихватљив начин обрађене су ситуације, недоумице, ризици на које они наилазе приликом коришћења Интернета.

Осим наведених активности, у неким школама одржане су и дебате са ученицима и радионице за родитеље, радило се на креирању заједничког дигиталног садржаја на тему безбједности дјеце на Интернету, одржане су филмске пројекције и низ других активности посвећених овој теми.


ПР служба Министарства просвјете