Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Влада Румуније додјељује 85 стипендија страним држављанима за академску 2019/2020. годину

Влада Румуније додјељује 85 стипендија страним држављанима за академску 2019/2020. годину
Датум објаве: 21.01.2019 13:30 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Обавјештавамо заинтересоване кандидате да Министарство вањских послова Владе Румуније и Министарство националног образовања Румуније додјељује 85 стипендија страним држављанима, за академску 2019/2020. годину.

Стипендије се нуде за сљедеће нивое:

а) Основне студије - Програм је намијењен свршеним средњошколцима гимназије, или еквивалентне средње школе, као и кандидатима који траже наставак студија у Румунији. Комплетни циклус универзитетских студија траје од 3 до 6 година, у складу са посебним захтјевима изабраног факултета, а завршава се финалним испитом (дипломски);
б) Мастер студије - Програм је намијењен кандидатима који су завршили универзитетске/постдипломске студије, траје од 1,5 до 2 године, а завршава се одбраном дисертације;
ц) Докторске студије - Програм је намијењен кандидатима који су завршили основне/постдипломске (мастер) студије, а траје од 3 до 4 године, у складу са захтјевима одабраног факултета, а завршава се докторском тезом. Пријем на докторске студије условљен је пријемним испитом.

Области студија: Заинтересовани кандидати могу аплицирати за сљедеће области: архитектура, визуелне умјетности, румунска култура и цивилизација, новинарство, политичке и административне науке, студије у области образовања, друштвене и хуманитарне науке, техника, нафта и гас, пољопривредне науке, ветерина. Стипендије се неће додјељивати за област медицине и фармације.

Језик студија: Како би промовисали румунски језик и културу међу страним држављанима, корисници ових стипендија могу студирати само на румунском језику. Кандидатима који не знају румунски нуди се додатна припремна година за учење румунског.

Апликациони досије мора бити поднијет посредством дипломатских мисија. Досијеа послата поштом, или директно Министарству вањских послова и Министарству националног образовања и научног истраживања, као и досијеа примљена након крајњег рока, неће бити узета у разматрање. Одбијене апликације се не враћају.

Потребна документација:

1. Пропратно писмо које издаје дипломатска мисија земље поријекла акредитована у Букурешту, или дипломатска мисија Румуније у земљи поријекла или пребивалишта;
2. Ваљано попуњен Апликациони формулар Министарства вањских послова Румуније за стипендију у Румунији.
3. Ваљано попуњен Апликациони формулар Министарства националног образовања Румуније у циљу издавања „прихватног писма“ (леттер оф аццептанце) за студије у Румунији.
4. Овјерене копије школских диплома (матурска диплома или њен еквивалент + универзитетска/мастер или докторска диплома (уколико је потребно), као и њихов превод на румунски, француски или енглески језик овјерен од судског румача.
5. Овјерене копије преписа оцјена и њихов овјерен превод.
6. Овјерена копија извода из матичне књиге рођених и његов превод од судског тумача за румунски, француски или енглески језик.
7. Копија пасоша (прве три стране).
8. Љекарско увјерење које потврђује да кандидат нема заразних болести, или других болести које онемогаћавају даље студирање.
9. ЦВ
10. Двије скорије фотографије пасошког формата.

Заинтересовани кандидати треба да прво закажу пријем у Амбасади Румуније у Подгорици, на телефон бр. (020) 618 040 и да, у заказаном термину, поднесу наведену документацију, али најкасније до 10. марта 2019. године.
Више информација о аплицирању за ове стипенддије могу се наћи на интернет адреси: хттп://www.мае.ро/ен/ноде/10251

За сва додатна појашњења у вези са стипендијама и начином аплицирања заинтересовани могу звати на тел. бр. (020) 618 040, контакт особа: Лоредана Пасцу; или писати на е-маил адресу: амбс.романиа.мне@т-цом.ме

Министарство вањских послова Румуније доставиће резултате селекције свим дипломатским мисијама до 17. јуна 2019. године.