Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Додијељење “Октоих” награде: наставници вјечно живе кроз своје ученике

Додијељење “Октоих” награде: наставници вјечно живе кроз своје ученике
Датум објаве: 17.01.2019 13:40 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


“Ви, наставници и професори, ћете на сваком дјетету оставити траг, који је често тако суптилан, да ће се сјутра код њега можда препознати у његовој самодисциплини да сваку започету ствар доведе до краја. Код другога пак у отреситости којом превазилази препреке. Код неког трећег у темељном приступу свему што ради. Или у емпатичности којом препознаје потребе других. И у много чему другом што ће обиљежити њихов карактер, за шта можда никада нећете ни знати да је ваша заслуга. И тако сте баш ви, дотакли на стотине и стотине живота. И тако сте баш ви, постали вјечни”, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на овогодишњој додјели награде “Октоих”.

Овогодишњи добитници највећег признања у прросвјети су др Сенад Гачевић, редовни професор на Музичкој академији са Цетиња и Славица Лековић, професорица разредне наставе у “Октоих” основној школи. Одлуку о додјели награде донио је жири у саставу: Зоја Бојанић-Лаловић - предсједница, проф. др Марко Цамај, Мубера Курпејовић, Љиљана Кривокапић и Мијајло Ђурић.

ПР служба

Како је поручио Шеховић: “Не градите само зналца, већ и човјека. Нијесте ту само да пренесете информацију, већ прије свега да им усадите жеђ за знањем; нијесте ту само да очекујете да сваки ђак буде а приори дисциплинован у заокруживању свог образовања, већ и да му помогнете да се дисциплинује. Јер, ви нијесте пуки преносиоци података, нити успутна станица. Ви сте просвјетитељи.

А оно што издваја истинског просвјетитеља од свих осталих, јесте управо његова воља да буде подршка дјетету у ситуацијама када постоји отпор или проблем, као и његова мотивација да уложи додатни напор са дјететом код кога је препознао таленат. То изискује агилност наставника преко траженог минимума.

Ту се препознају они који су рођени за наставнички позив. Њихова граница давања не зависи од минимума радног процеса, или од трајања једног школског часа, нити се завршава еx катедра предавањем утврђеног градива. И њихово давање није мотивисано великим признањима. Они тако раде, јер не умију другачије.

ПР служба Министарства просвјете

И иако награде нијесу ваш циљ, одговорна држава нађе начин да каже “хвала”. Ми смо то, између осталог, покушали “Октоих” наградом, али и успостављањем Фонда за квалитет и таленте из кога је прије 20 дана додијељено 500 награда најбољима у образовању.“

Предсједница Жирија Зоја Бојанић-Лаловић, рекла је: „Ни ове године жири није имао лак задатак- за награду је предложено 8 установа и 10 појединаца. Узимајући у обзир важност овог признања, жири је одговорно анализирао пристигле предлоге и оцијенио да сви кандидати завређују поштовање за рад и допринос развоју црногорског образовања.

Својим радом учитељица Лековић је препозната као такав просвјетни радник. Генерације младих људи је памте као посвећеног педагога, који их није само образовао, већ их је и припремао за живот. Учитељица Лековић посједује изузетне вјештине у приступу најмлађима. У раду са ученицима она показује да посједује педагошку културу, висок степен професионалне етике, да разумије друштвени и културни контекст образовања и школе. Успјешност њеног рада огледа се у успјеху њених ученика, па су одјељења са којима је радила у наставку школовања била по резултатима учења и владања најбоља.

ПР служба

Име професора Сенада Гачевића препознато је у широј академској заједници- изузетан музички педагог, композитор, руководилац институција, покретач многих иницијатива, значајних за грађанско друштво, промотер националног стваралаштва Црне Горе, једном ријечју једна од најупечатљивијих фигура музичког и културног живота наше државе.“

Присутнима се обратила и овогодишња добитница, Славица Лековић, која је поручила: „Ова моја ријеч почива на сазнању да сам: поносна на генерације мојих ученика који су допринијели да добијем ово значајно признање, и да с вама данас овдје, дијелим радост због тога. Почива на радости што су моју кандидатуру за „Октоих“ покренули управо они чију сам дјецу учила и подучавала, бринула о њима и кад су у школи и ван ње. Почива на узвишеном осјећању да су ме моје колеге и колектив у којем радим препознали као будућег добитника ове награде, достојне највеће части. А просвјетни радник, био у основној, средњој школи или на факултету, у свом бићу је најприје педагог - учитељ. Знање јесте моћ, али је и моћ – знати га пружити другом.”

Ове године жирију за додјелу Државне награде „Октоих“ достављени су предлози за 8 установа и 10 појединаца. Награда „Октоих“ додјељује се грађанину Црне Горе или правном лицу које има сједиште на територији Црне Горе за остварене изузетне резултате у области васпитања и образовања, као и ученичког и студентског стандарда. До сада је награду добио 131 појединац и 65 установа.

ВИДЕО: