Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Стручно оспособљавање за седму генерацију почиње 15. јануара

Стручно оспособљавање за седму генерацију почиње 15. јануара
Датум објаве: 15.01.2019 13:36 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Укупно 3.298 свршених високошколаца почело је данас са стручним оспособљавањем код послодаваца у оквиру седмог циклуса Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем.

Деветомјесечно стручно оспособљавање, током кога корисници имају накнаду у нето износу 50% просјечне нето зараде у Црној Гори у претходној години, својеврсна је подршка младима у даљем усавршавању и подстицај да кроз стицање искуства у реалном радном окружењу лакше дођу до запослења. На овај начин се истовремено послодавци мотивишу за отварање нових радних мјеста.

Ове године, интересовање послодаваца је било значајно, што је резултирало оглашавањем 11.005 слободних мјеста за оспособљавање, од чега је јавни сектор огласио 4.251 слободних мјеста, а приватни сектор 6.754 мјеста.

Интересовање корисника је било приблизно прошлогодишњем нивоу, и 3.604 високошколца су се пријавила за учешће у Програму, док је њих 3.298 добило прилику да се стручно оспосбљава код изабраног послодавца.

Корисницима Програма се девет мјесеци проведених код послодавца рачуна као 12 мјесеци радног искуства и као услов за полагање одговарајућег стручног, односно државног испита. Послодавцима Програм омогућава да препознају потребе за одређеним кадром и радно га ангажују по истеку стручног оспособљавања.

Послодавци су дужни да корисницима омогуће стручно оспособљавање, у складу са посебним актом о програму оспособљавања корисника, а стручни тим задужен за реализацију Програма, у сарадњи са надлежним државним органима, вршиће контролу спровођења стручног оспособљавања.
Информације које се добијају кроз Програм су добар инпут у конципирању уписне политике на институционалном и државном нивоу. Према анализи коју је спровело Министарство просвјете у сарадњи са Пореском управом, а која се односи на претходне године реализације Програма, око 50% корисника Програма је наставило радни ангажман.

Координациони тим за имплементацију Програма