Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У подгоричку гимназију уложено 1,2 милиона еура: у току велики инвестициони циклус у школама од преко 30 милиона еура

У подгоричку гимназију уложено 1,2 милиона еура: у току велики инвестициони циклус у школама од преко 30 милиона еура
Датум објаве: 09.11.2018 14:09 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У реконструкцију гимназије „Слободан Шкеровић“ уложено је 1,2 милиона еура, како би постала енергетски ефикасан објекат, саопштили су данас министар просвјете др Дамир Шеховић и министарка економије Драгица Секулић током обиласка ове установе. Радови на Гимназији су извођени претходних мјесеци, и то у оквиру пројекта са Њемачком развојном банком (КфW). У оквиру тог пројекта само у претходним мјесецима, поред Гимназије извођени су радови на још четири објекта: два ресурсна центра у Подгорици и двије мојковачке школе. Пројектом кооординира Министарство економије уз подршку Министарства просвјете.

Како је саопштио министар Шеховић, у току је један од највећих инвестиционих циклуса у образовању, а подгоричка гимназија је дио тога: „Укупна вриједност образовних инвестиционих пројеката који су завршени ове године или су у току, је 30 милиона еура. У оквиру пројекта енергетске ефикасности смо, поред Гимназије, завршили радове на ресурсном центру „Подгорица“, ради се на што скоријем завршетку радова на ресурсном центру „1. јун“, а радови на двије мојковачке школе се завршавају у новембру. То радимо не зато што не знамо шта ћемо са новцем, већ управо зато што препознајемо важност образовања. Говорећи о гимназији „Слободан Шкеровић“ министар је рекао: „Ова школа је 111 година расадник знања, културе и доброг понашања, и њен рад вођен је потребом унапређења себе и друштва, те јој можемо дати епитет најпрестижније црногорске школе.

ПР служба Министарства просвјетеп

Министарка економије Драгица Секулић рекла је: „Зграда Гимназије је један од симбола Подгорице и изузетно ми је задовољство да смо овом реконструкцијом успјели да сачувамо њен аутентичан изглед. У претходном периоду смо кроз пројекат са КфW банком, кроз који је реконструисана и Гимназија, реконструисали преко 20 објеката. Желим да се захвалим на стрпљењу, те на разумијевању директорице и ученика да је ово заједнички пројекат. Притом, наглашавам да ми често енергетску ефикасност приказујемо као фразу, али она у принципу значи да ученици и професори бораве у топлом простору у коме нема влаге, са одговарајућем расвјетом и уз уштеде.“

ПР служба Министарства просвјетеп

Директорица Зоја Бојанић – Лаловић представила је присутнима процес реконструкције и поручила: „Гимназија није само образовна установа, већ својеврсни културно-историјски споменик и мјесто окупљања. Оно што је важно јесте да она мора остати аутентична, јединствена и архитектонско здање коме се сви диве, а сада само сија новом љепотом.“

ПР Департмент

Изведени радови обухватају: замјену кровног покривача, постављање тремоизолације на тавану, санацију фасаде, замјену цијевне мреже и радијатора, замјену свјетиљки, молерај, дјелимичну замјену подова, инсталацију рачунарске мреже и остале радове.

Гимназија "Слободан Шкеровић" у Подгорици је обухваћена другом фазом "Програма енергетске ефиканости у јавним зградама", коју имплементира Министартсво економије у сарадњи са Министарством просвјете. Средства за финансирање Програма су обезбјеђена од стране КфW банке у укупном износу од 22,743 милиона еура. Имплементација друге фазе Програма је у току и биће завршена до краја 2020. године. Вриједност изведених и уговорених радова на објектима из фазе ИИ износи 11,3 милиона еура, од чега је 10 милиона утрошено на побољшање образовних установа.

ВИДЕО: